Πλειστηριασμοί με εμπορικές τιμές και ΕΝΦΙΑ με πλασματικές αντικειμενικές αξίες

Στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν πολλά στα έσοδα από τις κατασχέσεις ακινήτων

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει τον  ΕΝΦΙΑ με βάση εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, ξεκινά να βγάζει στο σφυρί ακίνητα που έχει κατασχέσει με τιμή εκκίνησης τις σημερινές πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες

Το διαμέρισμα που βλέπετε, βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Είναι εξήντα τετραγωνικών και η αντικειμενική του αξία είναι περίπου 40.000 ευρώ. H εμπορική του αξία είναι μόλις 19.000 γιατί τόσο πουλήθηκε πρόσφατα. Μόνο που ο ιδιοκτήτης του πληρώνει ΕΝΦΙΑ με βάση την διπλάσια αντικειμενική αξία ενώ του το κατασχέσει η εφορία θα το πουλήσει με βάση την εμπορική αξία αφού αυτή θα είναι πλέον η τιμή εκκίνησης

"Αν το κράτος αρχίζει να εκπλειστηριάζει ιδιωτικά ακίνητα αυτό οφείλει να το κάνει στις ίδιες τιμές με τις οποίες τα φορολογεί. Κάθε άλλο είναι αισχρό"

Στο υπουργείο Οικονομικών επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει τον τρόπο υπολογισμού της εμπορικής αξίας των ακινήτων που έχουν κατασχεθεί για χρέη προς την εφορία και βγαίνουν στον πλειστηριασμό. Η αλλαγή έγινε για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων αφού στις αντικειμενικές αξίες αγοραστές δεν εμφανίζονται στους πλειστηριασμούς. Επιπλέον έρχεται έως το τέλος του έτους και μείωση των τιμών ζώνης 

"Η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα τους ζημιώσει όλους. Και το κράτος που θα έχει μειωμένα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης αλλά και τους φορολογούμενους που θα μειωθεί η αξία της περιουσίας του".

Στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν πολλά στα έσοδα από τις κατασχέσεις ακινήτων και τους πλειστηριασμούς καθώς το πρώτο επτάμηνο οι κρατικές εισπράξεις εμφάνισαν τρύπα, την ώρα μάλιστα του το ΔΝΤ ενόψη της τρίτης αξιολόγησης καραδοκεί  για νέα μέτρα.

"Τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν υστέρηση 682 εκατομμυρίων ευρώ λόγω κυρίως της μη πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από πολλούς φορολογούμενους. Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος παρουσιάζουν υστέρηση 338 εκατομμύρια καθώς ένας στους τρείς δεν πλήρωσε τη δόση ενώ υστέρηση 26% παρουσιάζουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις"

Πάντως η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υποστήριξε σήμερα ότι η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος είναι ικανοποιητική και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι στόχοι θα πιαστούν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top