Γράφουν και σβήνουν τα έξοδα του μήνα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν για έκτο χρόνο φέτος φόρο ακίνητης περιουσίας.

Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε πέντε δόσεις;

Όπως είπε στο Star ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, «αν πρέπει να πληρώσεις στις 30 Σεπτεμβρίου αλλά δεν έχεις χρήματα, μπορείς την οφειλή αυτή να τη βάλεις στην πάγια ρύθμιση μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών. Αν τώρα εσύ θέλεις και πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη να πας να τη διακανονίσεις, έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις όχι μέσα από το σύστημα, αλλά από την εφορία, όπου μπορείς να κάνεις διακανονισμό και των μη ληξιπροθέσμων οφειλών».

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εξορθολογήσει τις αντικειμενικές αξίες που βρίσκονται στα ύψη και εκτινάσσουν το φόρο. Όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε λιγότερα έσοδα. Υπολογίζεται ότι η φορολογητέα ύλη του συμπληρωματικού φόρου θα έπεφτε κατά 100 δις. Έτσι, το όριο από τις 200 χιλιάδες που είναι σήμερα θα πρέπει να πέσει πιο χαμηλά.

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣΤΕ για μείωση των αντικειμενικών αξιών σε 6 περιοχές της χώρας.

«Εκτός από το ότι δεν έχουν λυθεί τα θέματα που έθεσαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αρκεί να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα πρέπει να μειωθεί ουσιωδώς το συνολικό βάρος του ΕΝΦΙΑ, αλλιώς οι πολίτες δεν θα μπορούν για πολύ ακόμη να είναι συνεπείς σε αυτό»,  είπε στο Star ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

 

Tags: