Εκ περιτροπής (part time) εργασία: Tι πρέπει να γνωρίζετε - Πότε θεωρείται νόμιμη

Mπορεί να εφαρμοστεί είτε έπειτα από συμφωνία του εργαζομένου, είτε με μονομερή εργοδοτική απόφαση

Εκ περιτροπής (part time) εργασία: Tι πρέπει να γνωρίζετε - Πότε θεωρείται νόμιμη

H εκ περιτροπής απασχόληση δεν αναφέρεται σε λιγότερες ώρες παροχής εργασίας σε ημερήσια βάση, αλλά σε παροχή εργασίας κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι η ευέλικτη αυτή μορφή απασχόλησης μπορεί να εφαρμοστεί είτε έπειτα από συμφωνία του εργαζομένου, είτε με μονομερή εργοδοτική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια της εκ περιτροπής απασχόλησης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 9 μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με αφορμή ερωτήματα που κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να οριοθετήσει την εφαρμογή του μέτρου και μεταξύ άλλων, ορίζει ότι η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται μόνο με πλήρες ημερήσιο ωράριο. Η συμφωνία εργοδότη-εργαζομένων για παροχή εκ περιτροπής εργασίας πρέπει να κοινοποιείται εντός 8 ημερών στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

Η μη γνωστοποίηση της συμφωνίας εκ περιτροπής εργασίας κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας συνεπάγεται την κατά τεκμήριο ύπαρξη σχέσης εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η μη γνωστοποίηση της συμφωνίας εκ περιτροπής εργασίας κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με τους ίδιους όρους και συμφωνίες που ίσχυαν πριν από την κατάρτισή της.

Mόνο κατ’ εξαίρεση και αφού έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους, το μέτρο μπορεί να ισχύσει με μονομερή απόφαση του εργοδότη, υπό την προϋπόθεση του περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησης, ο οποίος κατά τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο πρέπει να αποδεικνύεται με σαφείς όρους και στοιχεία. Η εφαρμογή του μέτρου με μονομερή απόφαση του εργοδότη πρέπει, επίσης, να κοινοποιείται εντός 8 ημερών στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας επιλεκτικά σε συγκεκριμένους μόνο εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν όλα με τροπολογία: Βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση δεδουλευμένων – Τι σημαίνει

Στην περίπτωση δε, που η εκ περιτροπής επιβάλλεται έπειτα από μονομερή απόφαση του εργοδότη, η οποία δεν τηρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αυτό συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων τους οποίους αφορά.

Αντίστοιχα, μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας υπάρχει και όταν η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται, με τρόπο που συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος εκ μέρους του εργοδότη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top