Ρεπορτάζ STAR: 350 επιχειρήσεις πήραν το «πράσινο» φως για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τι λένε οι έμποροι

Οι πρώτες 300 επιχειρήσεις πήραν το πράσινο φως του εξωδικαστικού συμβιβασμού προκειμένου να κουρευτεί μέρος των χρεών τους, από τις 150.000 που περιμένει το υπουργείο Οικονομίας. Ωστόσο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ζητούν τόνωση της αγοράς για να μπει ένα φρένο στα μαζικά λουκέτα.

«Σίγουρα είναι μια βοήθεια προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Πρέπει να τονωθεί η κίνηση στην αγορά, να υπάρξει ρευστότητα ώστε να ρυθμιστούν και οι παλιές οφειλές και οι νέες οφειλές» εξηγεί έμπορος παιδικών ρούχων.

Ο Γιάννης Τόπακας, όπως πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Βλέπουν τη μια ρύθμιση μετά την άλλη να πηγαίνουν στο βρόντο και καμία ουσιαστική λύση. Πως τακτοποιούν τις υποχρεώσεις; Με δανεικά..

«Δανεισμό δεν εννοώ από την τράπεζα. Εννοώ από φίλους, από συγγενείς, από όπου μπορούμε…» αναφέρει η έμπορος γυναικείων ενδυμάτων, Αγγελική Κοσμά.

Σχεδόν 13.000 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τις πρώτες τέσσερις μέρες της λειτουργίας του. Οι 420 επιχειρήσεις πέρασαν επιτυχώς στα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζει ο νόμος και οι 314 από αυτές βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.

«Ο Τειρεσίας θα κουμπώσει μαζί με τα άλλα συστήματα του taxis και του ασφαλιστικού για να αποφασιστεί αν η εταιρεία μέσω του μεσολαβητή και του συντονιστή είναι βιώσιμη» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στον Αθήνα 9,84.

Οι υγιείς επιχειρήσεις δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αποπληρώσουν το χρέος τους ενώ οι επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν και θέλουν να είναι εντάξει με το κράτος πρέπει να τους δοθεί μια διευκόλυνση ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν.

«Eίναι μια σημαδεμένη τράπουλα. Αφορά μόνο υγιείς επιχειρήσεις που είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Δεν μας λέει η κυβέρνηση τι θα γίνει με τους εκατοντάδες χιλιάδες εμπόρους που είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο» πρόσθεσε ο Γιάννης Νικολαράκος, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αμαρουσίου.

Οι οφειλέτες μπορούν να κάνουν αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.

 

 

 

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top