Να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την κάλυψη των ποσών που θα πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012-2015 ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΡΑΕ, θα προτείνει στην πολιτεία να καλύψει εκείνη σε πρώτη φάση το σχετικό ποσό από πηγές δημοσίων εσόδων.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ στην ΕΡΤ μπορούν να αξιοποιηθούν πηγές χρηματοδότησης όπως «η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου που καίγεται στα νησιά και η αξιοποίηση των μειώσεων του κόστους παραγωγής μελλοντικά λόγω των διασυνδέσεων των νησιών».

Διαβάστε επίσης: Πόσο πιο πάνω; Νέες αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από το 2018!

Στο πλαίσιο της ίδιας εισήγησης της ΡΑΕ θα περιλαμβάνεται επίσης η αναμόρφωση του τρόπου χρέωσης, ώστε να μην εκτινάσσεται η αντίστοιχη επιβάρυνση με την αύξηση της κατανάλωσης και τη μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα

Τι είναι το ανακτήσιμο ποσό

Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας περιλαμβάνονται σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και είναι ίδιες ανεξαρτήτως παρόχου.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου οι μονάδες χρησιμοποιούν καύσιμο (μαζούτ), το οποίο είναι ακριβότερο από το ενεργειακό μίγμα στο διασυνδεδεμένο σύστημα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά).

Διαβάστε επίσης: Ξεσκαρτάρισμα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ: Νέες προϋποθέσεις - Χιλιάδες κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω!

Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσό που θα πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ για τα έτη 2012-2015 προέκυψε από το γεγονός ότι, για τη συγκεκριμένη περίοδο, η χρέωση (και επομένως τα αντίστοιχα έσοδα από τους λογαριασμούς) υπολογιζόταν με μία μεθοδολογία που δεν κάλυπτε τα πραγματικά έξοδα για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Εκτός από τον τρόπο ανάκτησης, η ΡΑΕ είχε αναλάβει να επαναπροσδιορίσει το σχετικό ποσό - μάλιστα, ο έλεγχος περιλαμβανόταν στα 113 προαπαιτούμενα που καλείται να κάνει πράξη η κυβέρνηση, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή υπολόγισε τα ανακτήσιμα για τη ΔΕΗ στα 360 εκατ. ευρώ, με το συγκεκριμένο νούμερο να είναι αρκετά χαμηλότερο από τα 735,09 εκατομμύρια που εκτιμά ότι θα πρέπει να λάβει η δημόσια επιχείρηση.