Τέλος στο χαρτομάνι των αποδείξεων και οι φορολογούμενοι που δικαιούνται το αφορολόγητο μπαίνει από φέτος.

Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται πλέον να κρατάνε τις αποδείξεις προκειμένου να θωρακίσουν την έκπτωση φόρου αλλά μπορούν να επικαλούνται τα μηνιαία statements των τραπεζών για τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες και τις λοιπές πληρωμές μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Με βάση τις αγορές τους θα μπορούν από τον Σεπτέμβριο να συμμετάσχουν στη λοταρία των e–αποδείξεων όπου οι πρώτοι τυχεροί θα λάβουν το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα μοιραστούν 12 εκατ. ευρώ στους τυχερούς που θα προκύψουν από την κληρωτίδα, δηλαδή 3 εκατ. ευρώ τον μήνα! Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να κληρώνονται κάθε μήνα 1.000 τυχεροί που θα κέρδιζαν 1.000 ευρώ ο καθένας, ωστόσο φέτος ήδη έχουν περάσει τα 3/4 του έτους οπότε θα μοιραστούν μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Πως θα λειτουργεί

Οι τράπεζες θα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό της δαπάνης που έχει πραγματοποιηθεί με «πλαστικό» χρήμα ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργαστούν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου θα γίνει ταυτοποίηση των δαπανών που έγιναν με «πλαστικό» χρήμα με τους ΑΦΜ των φορολογουμένων που θα μπαίνουν στην κλήρωση.

●  Με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο-ΑΦΜ ένας συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρονικών λαχνών (π.χ. ένας λαχνός ανά 1.000 ευρώ δαπάνης με «πλαστικό» χρήμα).

Στη συνέχεια θα διενεργούνται ηλεκτρονικές κληρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, από τις οποίες θα προκύπτουν οι τυχεροί που θα κερδίζουν το χρηματικό έπαθλο.

Η λοταρία θα μοιράζει κάθε χρόνο το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ένα εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως.

Το χρηματικό έπαθλο θα είναι 1.000 ευρώ ανά τυχερό, δηλαδή κάθε μήνα θα κληρώνονται 1.000 τυχεροί (για τους μήνες του 2017 -όπως προείπαμε- θα είναι περισσότεροι οι τυχεροί). Μετά την κλήρωση, το χρηματικό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογουμένου μέσω του ΤΑXIS.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών