Ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να τοποθετήσουν φυσικό αέριο στην κατοικία τους, καθώς τους παρέχει ένα συνδυασμό εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας.

Η βασική του χρήση είναι η θέρμανση του σπιτιού (δηλαδή η κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία, η θέρμανση σε μονοκατοικία, η θέρμανση μόνο σε ένα διαμέρισμα). Ταυτόχρονα όμως προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση και στο μαγείρεμα (οικονομία έως και 50% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα), στο ζεστό νερό χρήσης (δηλαδή ζεστό νερό τη στιγμή που ανοίγετε τη βρύση), αλλά και στον κλιματισμό (οι ανάγκες ψύξης και θέρμανσης καλύπτονται με την ίδια συσκευή).

Εάν έχετε διασταυρώσει ότι το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ενεργοποιημένο στο δρόμο της κατοικίας και έχετε λάβει την απόφαση να τοποθετήσετε στο σπίτι σας, το μόνο που απομένει είναι τσεκάρετε τις επιδοτήσεις, για όσο ακόμη προλαβαίνετε!

Το πρόγραμμα που εξασφαλίζει επιδότηση έως 3.000 ευρώ για την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες από την ΕΠΑ Αττικής και απομένει μόλις ένα μικρό μέρος του συνολικού διαθέσιμου ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 8.500 νέες συνδέσεις σε νοικοκυριά ενώ απομένει ένα ποσοστό 20-25% για να λάβει τέλος η χρηματική διαθεσιμότητα της επιδότησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιδοτείται η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου κατά το ποσό των 3.000 ευρώ για μια πολυκατοικία  συνολικά και κατά 750 ευρώ για κάθε διαμέρισμα.

Να υπενθυμίσουμε πως η επιδότηση ισχύει για όλες τις κατοικίες που είναι «ενεργές», δηλαδή κατοικούνται, και χρησιμοποιούν συστήματα θέρμανσης άλλης μορφής ενέργειας. Το πρόγραμμα επιδότησης απευθύνεται ακόμα σε διαμερίσματα πολυκατοικιών που θα επιλέξουν αυτόνομη σύνδεση με χρήση ανυψωτικής στήλης (riser) και τοποθέτηση του μετρητή στο μπαλκόνι, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος για τη σύνδεσή τους.

Το ύψος επιδότησης είναι κλιμακωτό και διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία σύνδεσης (κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση) και την ισχύ του λέβητα.

Η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται με την ενεργοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης και την έκδοση της άδειας χρήσης φυσικού αερίου από την ΕΠΑ Αττικής.

Παράλληλα, σημειώνεται πως το φύλλο καύσης της εγκατάστασης φυσικού αερίου και τα λοιπά δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως και τις 30/11/17. Η επιδότηση δεν ισχύει για συμβάσεις σύνδεσης σε κτίρια υπό ανέγερση ή για συμβάσεις σύνδεσης επαγγελματιών (κατασκευαστές ή με οποιοδήποτε επαγγελματικό ΑΦΜ).

Να τονίσουμε πως η επιδότηση ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αντικατάστασης υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης άλλης μορφής ενέργειας με εγκατάσταση φυσικού αερίου. Δεν επιδοτούνται αυτόνομες συνδέσεις σε πολυκατοικίες με σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου για κεντρική θέρμανση σε ισχύ την 01/01/17 και μετά.

Τέλος, η επιδότηση δεν ισχύει για εσωτερικές εγκαταστάσεις (σε πολυκατοικίες ως κεντρική θέρμανση, μεμονωμένα διαμερίσματα, μονοκατοικίες) που έχουν στο παρελθόν συνδεθεί με το φυσικό αέριο.

Αναλυτικά

Κεντρική θέρμανση ή μονοκατοικία* >200.000 kcal/h – Επιδοτούμενο ποσό: 3.000 ευρώ

Κεντρική θέρμανση ή μονοκατοικία* 170.001-200.000 kcal/h – Επιδοτούμενο ποσό: 2.250 ευρώ

Κεντρική θέρμανση ή μονοκατοικία* 120.001-170.000 kcal/h – Επιδοτούμενο ποσό: 1.500 ευρώ

Κεντρική θέρμανση ή μονοκατοικία* 35.001-120.000 kcal/h – Επιδοτούμενο ποσό: 1.100 ευρώ

Αυτόνομη θέρμανση ή κεντρική θέρμανση <=35.000 kcal/h – Επιδοτούμενο ποσό: 750 ευρώ

Αυτόνομη θέρμανση με ανυψωτική στήλη <=35.000 kcal/h – Επιδοτούμενο ποσό: 360 ευρώ

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος