Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

Παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου

Το σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου.

Το σχέδιο αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε ένα σύνολο πρωτοβουλιών και ενεργειών που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την παρούσα κυβέρνηση, ήδη από τον Μάιο του 2015 για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το πρώτο βήμα ήταν η ολοκληρωμένη καταγραφή, που ανέδειξε την απογοητευτική εικόνα της πολιτικής απαξίωσης της περιουσίας. Το δεύτερο βήμα έγινε το 2016, με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (Ν.4430/16, άρθρο 50), προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας.

Σήμερα, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτουν: α) μία καθαρή εικόνα για τα 1.126 κτίρια που αποτελούν την ακίνητη περιουσία τους, και β) το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ουσιαστική αξιοποίησή τους.

 

Με πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και όχι την εκποίηση της περιουσίας, το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στο τρίτο βήμα, υλοποιώντας το εξής σχέδιο:

1. Απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους Φορείς του Δημοσίου(Υπουργεία, Δημόσιους Οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας (120 ακίνητα).

2. Προχωρά σε ένα πιλοτικό σχέδιο για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου. Εντάσσοντας τα κτίρια αυτά σε ένα πιλοτικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης, στόχος είναι η αναβίωσή τους μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων υψηλής κοινωνικής ωφέλειας και υψηλής οικονομικής ανταπόδοσης.

3. Στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες. Επιδίωξή είναι, μέσω αυτής της εμβληματικής δράσης, το Υπουργείο να συμβάλλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα απαξιωμένα κτίρια.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα αποτελέσει τον οδηγό για την επέκταση του σχεδίου και σε άλλες περιοχές της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις, με στόχο την επανάχρηση πολλών υποβαθμισμένων ακινήτων.

Το συνολικό σχέδιο της αξιοποίησης των ακινήτων θα υλοποιηθεί με την επιστημονική και τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top