Να εξαιρεθούν από τα POS ζητούν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί 6 μέρες πριν λήξει η προθεσμία

Πρόστιμα - φωτιά μέχρι 2.500 ευρώ για όσους δεν τα εγκαταστήσουν!

Μπορεί η  Αρχή Προστασίας Προσωπικών  Δεδομένων να έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα ότι η χρήση POS δεν θα πρέπει να έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, καθώς υπονομεύεται ευθέως το απόρρητο, ωστόσο η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  απέρριψε το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων Σερρών και Δράμας, να μην εγκαταστήσουν το μηχάνημα. Οι δικηγόροι όμως δεν είναι οι μόνοι.   

 Όπως δήλωσε στο Star o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος,  με τα POS αίρεται έμμεσα το ιατρικό απόρρητο, διότι θα  εμφανίζεται π.χ.  αν ο ασθενής επισκέπτεται ψυχίατρο, καρδιολόγο σε άλλον ιατρό, χωρίς ενδεχομένως ο ίδιος ο ασθενής να επιθυμεί να εμφανίζεται.

Ενάντια στην εγκατάσταση POS στέκεται και το Οικονομικό Επιμελητήριο

 «Δεν υπάρχει λόγος να εγκαταστήσουν POS επαγγελματίες οι οποίοι αποδεδειγμένα και αποκλειστικά παρέχουν υπηρεσίες που η αμοιβή τους κατατίθεται αποκλειστικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κατά συνέπεια η προμήθεια POS συνεπάγεται ένα ακόμα κόστος» δηλώνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, είναι όλοι αναγκασμένοι να εγκαταστήσουν έως τις 27 Ιουλίου το απαραίτητο μηχάνημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ για το POS και 1.000 ευρώ για τη συνοδευτική πινακίδα ότι ο επαγγελματίας διαθέτει το σύστημα!  

Επιστολή έχει στείλει και ο Γιώργος Στασινός,  πρόεδρος του ΤΕΕ  επισημαίνοντας τις δυσλειτουργίες που θα δημιουργηθούν στους μηχανικούς, ενώ ήδη 8 στους 10 είναι εκτός επαγγέλματος

Ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Δεμέστιχας δήλωσε στο Star για το ίδιο ζήτημα: «Μας βάζουν σε ένα σύστημα το οποίο ακόμα δεν έχουν ξεδιαλύνει το πώς θα λειτουργήσει ή αν θα πρέπει να έχουμε POS και όλα έχουν αφεθεί στην μοίρα τους».  

Θα προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι να εγκαταστήσουν το POS ; θα προλάβουν λένε οι τράπεζες.

Μέχρι σήμερα

-350.000 έχουν ήδη προμηθευτει POS

-2.000 αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά.

Σε περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας κρίνει ότι η τράπεζα αναιτιολόγητα απέρριψε την αίτηση του για εγκατάσταση συσκευής POS, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Μεσολαβητή Τραπεζικών Υπηρεσιών.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top