Προσοχή! Κατάσχουν τα οικογενειακά επιδόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο- Τι να κάνετε για να ΜΗΝ τα χάσετε

Tι λέει στο star.gr o φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης

Προσοχή! Κατάσχουν τα οικογενειακά επιδόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο- Τι να κάνετε για να ΜΗΝ τα χάσετε

Μπορεί να χορηγείται από το κράτος για βοήθεια, αλλά μπορεί να αναστέλλεται η χορηγία του, αν οι δικαιούχοι έχουν οφειλές προς αυτό… Ο λόγος για τα οικογενειακά επιδόματα (τέκνων, τριτεκνίας και πολυτεκνίας), τα οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» κινδυνεύουν να κατασχεθούν τον Ιούλιο, αν οι δικαιούχοι έχουν οφειλές προς στο Δημόσιο.

«Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα καταρχήν να κατάσχει μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα. Αυτό ορίζει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Άρα, άλλης μορφής επιδόματα που δίδονται από τις κρατικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, πιθανά υπάρχει ενδεχόμενο δέσμευσής τους και συμψηφισμού των επιδομάτων αυτών που είναι να λάβουν με τυχόν οφειλές που μπορεί να έχουν είτε προς το δημόσιο είτε προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς» εξηγεί στο star.gr, ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.

«Για παράδειγμα αν έχεις να λάβεις ένα επίδομα το οποίο μπορεί να κατασχεθεί και ταυτόχρονα έχεις μια πληρωμή για φόρο εισοδήματος, δεν θα σου δοθούν τα χρήματα, προκειμένου να δοθούν για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που οφείλεις» προσθέτει ο ίδιος.

Για τι οφειλές μπορεί να γίνει κατάσχεση;

«Κατάσχεση μπορεί να γίνει για οποιοδήποτε ποσό, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κατασχεθούν 1.250 ευρώ με την προϋπόθεση ότι έχει δηλώσει ο πολίτης το μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, όπως επίσης δεν μπορούν να κατασχεθούν μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που αυτά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, γι’ αυτά τα 500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το μισό, δηλαδή τα 250 ευρώ. Ό,τι ξεπερνά τα 1.500 ευρώ κατάσχεται στο σύνολό του» περιγράφει ο κος Μουζάκης.

«Η μόνη λύση είναι ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός» επισημαίνει ο κος Μουζάκης, ο οποίος εξηγεί ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασφαλίσει το επίδομα ο «οφειλέτης» προς το δημόσιο και δικαιούχος του επιδόματος.

Πώς δηλώνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός

Ο πολίτης έχει το δικαίωμα μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να δηλώσει τον ένα και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

της Σοφίας Βάγκα

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top