Πώς θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η τελευταία απόφαση του Eurogroup είναι σημαντική από την άποψη ότι αναφέρεται και στη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Πώς θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο Γιάννης  Δραγασάκης, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναφέρθηκε στις συστηματικές κυβερνητικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις αρχές του 2015.  Η τελευταία απόφαση του Eurogroup είναι σημαντική από την άποψη ότι αναφέρεται όχι μόνο στο αυτονόητο δικαίωμα δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και στη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόνισε. 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφερόμενος στα βασικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, με βάση και τις ως τώρα αποφάσεις του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π, τόνισε:

Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Δεν θα είναι ανταγωνιστική προς το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα θα διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει σημαντικό ρόλο: α) Ως μηχανισμός συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, β) Ως φορέας σχεδιασμού, συντονισμού, προτεραιοποίησης έργων και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

Η δημιουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί εγχείρημα μακράς πνοής. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει με όρους ευρύτερης συνεργασίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψιν θέσεις και προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.

Η δημιουργία του αναπτυξιακού τραπεζικού ιδρύματος θα γίνει με ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αποφασίσει το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. έπειτα από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top