«Αντίο» επιστροφές φόρου: Σε άμεση εφαρμογή οι αυτόματοι συμψηφισμοί

Προηγούνται οι οφειλές στην εφορία και έπονται τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

«Αντίο» επιστροφές φόρου: Σε άμεση εφαρμογή οι αυτόματοι συμψηφισμοί

Σε αυτόματους συμψηφισμούς των χρηματικών ποσών που δικαιούνται να εισπράξουν από το Δημόσιο τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις πρώτα με τις οφειλές τους προς την εφορία και εν συνεχεία με τυχόν χρέη τους και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προχωρούν οι δημόσιες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την εξόφληση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ή άλλων τίτλων είσπραξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του νόμου 4446/2016, τις οποίες θέτει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών.

Φορολογική ενημερότητα

Βάσει των διατάξεων αυτών, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:

Θα αναζητούν αυτεπάγγελτα από το σύστημα Taxisnet αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας ακόμη και αν τα προς πληρωμή ποσά είναι χαμηλότερα από 1.500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο προβλέπεται κανονικά η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το Taxisnet δεν θα εκδίδει αποδεικτικό ενημερότητας λόγω ύπαρξης οφειλών, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την εξόφληση της απαίτησης του ιδιώτη θα υποβάλλει αίτημα αυτοδίκαιου συμψηφισμού της οφειλής του προς το Δημόσιο με την απαίτησή του από αυτό. Τα αιτήματα για συμψηφισμούς θα πρέπει να διαβιβάζονται από τις υπηρεσίες πληρωμών προς τις αρμόδιες ΔΥΟ μόνο με ηλεκτρονικά μέσα από τις 3 Ιουλίου και μετά.

Θα απαιτούν από τους δικαιούχους των ποσών την προσκόμιση αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρις ότου υπάρξει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των υπηρεσιών πληρωμών με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οπότε τα αποδεικτικά αυτά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα.

Στην ουσία πολλά από τα ποσά των επιστροφών φόρου εισοδήματος θα «κατάσχονται» από τις ΔΥΟ για την πρώιμη εξόφληση όλων των δόσεων του ΕΝΦΙΑ του έτους 2017! Σχετικά με τη διαδικασία εξόφλησης των χρηματικών ενταλμάτων στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:

Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας

Για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από το δημόσιο τομέα, εφόσον το ακαθάριστο ποσό για κάθε τίτλο πληρωμής υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά δικαιούχο, καθίστανται υποχρεωτική η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.

Διαδικασία συμψηφισμού

Κατά την εξόφληση τίτλων πληρωμής, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, ακόμη και στις περιπτώσεις κάτω των 1.500 ευρώ κατά τις οποίες δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, πρέπει να ελέγχεται η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων του συμψηφισμού. Σε κάθε περίπτωση οφειλών του δικαιούχου προς το Δημόσιο θα γίνεται αυτοδίκαιος συμψηφισμός από την οικεία ΔΥΟ.

Ασφαλιστική ενημερότητα

Δεν επιτρέπεται να εξοφλείται Χ.Ε. χωρίς την ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας από τον εκάστοτε φορέα του δικαιούχου. Η ασφαλιστική ενημερότητα αποτελεί δικαιολογητικό εξόφλησης και αναζητείται αυτεπάγγελτα.

Λοιπά θέματα εξόφλησης

Η σειρά προτεραιότητας ικανοποίησης των δικαιούχων ληπτών του προϊόντος του Χ.Ε. είναι: Ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικοί οργανισμοί, κατάσχοντες/εκδοχείς κατά χρονολογική σειρά πρωτοκόλλου της οικονομικής υπηρεσίας.

Ο δικαιούχος ενημερώνεται αυτόματα από το ΟΠΣΔΠ μέσω email για την πίστωση του τραπεζικού του λογαριασμού.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top