Εκεί φτάσαμε: Συντάξεις πείνας που πληρώνονται με ένα χαρτονόμισμα!

Ήδη έχουν εκδοθεί περίπου 2.000 νέες συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου

Εκεί φτάσαμε: Συντάξεις πείνας που πληρώνονται με ένα χαρτονόμισμα!

Συντάξεις του... πεντακοσάρικου πιστοποιούν πλέον και επισήμως οι πρώτες αποφάσεις συνταξιοδότησης που υπολογίζονται και εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν εκδοθεί περίπου 2.000 νέες συντάξεις, εκ των οποίων ακόμη και αυτές που προβλέπουν ποσά αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς αφορούν συντάξεις κάτω από τη μέση σημερινή σύνταξη.

Καθώς η εκκαθάριση του 10% των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από τις 13 Μαΐου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το υπουργείο Εργασίας επικρατεί αναβρασμός, με συνεχείς συσκέψεις κατά τις οποίες τίθενται νέα χρονοδιαγράμματα ανά δεκαπενθήμερο.

Αγωνία επικρατεί και ως προς την τύχη των 860 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλέον για κάθε ένα ευρώ που δίνεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά.

Το προβλεπόμενο ποσό που μπορεί, εφόσον πετύχει το χρονοδιάγραμμα, να λάβει το Ταμείο παραμένει το ίδιο, ήτοι στα 860 εκατ. ευρώ. Επεκτείνεται, όμως, σε περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις τουλάχιστον 135.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Από αυτές, οι περίπου 60.000 με 65.000 αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Το αρχικό «στοίχημα» για την εξόφληση περισσότερων από 120.000 οριστικών συντάξεων, είτε αυτές είναι παλιές, αφορούν δηλαδή αιτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν από τις 12 Μαΐου 2016, είτε νέες, έως τον Οκτώβριο του 2017, έχει χαθεί οριστικά. Ο νέος στόχος αφορά την έκδοση τουλάχιστον των μισών συντάξεων έως τα τέλη του χρόνου, ώστε από το 2018 να υπάρχει ένας «φυσιολογικός» ρυθμός έκδοσης συντάξεων και, αντίστοιχα, αναμονής.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διεκπεραιώνουν περισσότερες αιτήσεις, όμως εκτιμάται ότι περίπου ένα 15% με 20% απορρίπτεται στο τέλος, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Δείτε αναλυτικά

Ακολουθεί μία από τις πρώτες αποφάσεις συνταξιοδότησης με βάση το νέο σύστημα, της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

Σύμφωνα με αυτήν, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 7.997 ημέρες ασφάλισης κατέθεσε την αίτηση συνταξιοδότησης σε ηλικία 62 ετών, εντός του Δεκεμβρίου του 2016. Ο υπολογισμός της σύνταξης έγινε και με τους δύο τρόπους, αυτόν που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και βέβαια σύμφωνα με τον νέο νόμο.

Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θεμελίωσε δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη με 4.500 ένσημα, παρότι είχε περισσότερα από 7.800, με αποτέλεσμα η εθνική σύνταξη να υπολογιστεί στα 268,8 ευρώ. 

Η ανταποδοτική του σύνταξη ορίστηκε σε 314,09. Και αυτό γιατί οι συντάξιμες αποδοχές του υπολογίστηκαν σε 1.402,81 ευρώ, με 26,6 έτη ασφάλισης και συντελεστή αναπλήρωσης 22,39%. 

Το συνολικό ποσό της σύνταξης ανέρχεται σε 582,89 ευρώ μεικτά, και με κράτηση ασθενείας 6%. Στην τσέπη, βέβαια, του συνταξιούχου θα μπουν, συνολικά, περίπου 500 ευρώ. 

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, παράλληλα με την απόφαση, παραδόθηκε στον ενδιαφερόμενο και ένα 12σέλιδο με την εξέλιξη των αποδοχών του από το 2002 έως το 2016, όπως αυτές υπολογίστηκαν με βάση την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η σύνταξη που θα έπαιρνε ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος πριν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτιμάται ότι θα έφθανε περίπου τα 610 ευρώ. Ομως, ο δεύτερος υπολογισμός έγινε σύμφωνα με τον νόμο του 2015, που προέβλεπε μείωση της σύνταξης λόγω του ορίου ηλικίας (ποινή). 

Ετσι, με συνολικές ημέρες ασφάλισης 7.997 και τεκμαρτό συντάξιμο μισθό 1.277,75 ευρώ (αντιστοιχούν στο 25πλάσιο της 15ης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ), το βασικό ποσό της σύνταξης ορίστηκε σε 606,93 ευρώ, η μείωση λόγω ορίου ηλικίας στα 182,08 και το τελικό, οργανικό ποσό στα 424,85 ευρώ...

Στην πράξη, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος βγήκε... ωφελημένος μέσα στην ατυχία του. Αντί να λάβει μειωμένη σύνταξη 424,85 ευρώ μεικτά τον μήνα, θα λάβει τελικά 582,89 ευρώ.

Οι περισσότερες αποφάσεις αφορούν μειωμένες συντάξεις, πολύ χαμηλές είτε με τον νέο είτε με τον παλαιό τρόπο, συντάξεις μειωμένες σε σχέση με τον παλαιότερο τρόπο, κατά μέσον όρο κατά 15%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις συντάξεων που λόγω των υψηλών εισφορών που έχουν καταβληθεί είναι αυξημένες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top