Tράπεζα της Ελλάδας: Μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ μέσω διαγραφών στα κόκκινα δάνεια

Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Tράπεζα της Ελλάδας: Μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ μέσω διαγραφών στα κόκκινα δάνεια

Εντός των προκαθορισμένων στόχων διαμορφώθηκε η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις ελληνικές τράπεζες, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017, χάρη στις σημαντικές διαγραφές οφειλών.

Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) συρρικνώθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,3% σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκαν στα 105,1 δισ. ευρώ ή στο 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων.

Η πτώση, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, συνιστά αποτέλεσμα των διαγραφών δανείων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστάθμισαν την ισχυρή ροή νέων ΜΕΑ.

Ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση, παραμένοντας όμως σε επίπεδα άνω του 2% και υψηλότερος από τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate).

Όσον αφορά το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου παρατηρήθηκαν νέες ροές ανοιγμάτων (δείκτης ΜΕΑ 42,2%), το 1/3 των ανοιγμάτων αφορά σε πιστούχους που έχουν αιτηθεί υπαγωγής σε καθεστώς νομικής προστασίας.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης ΜΕΑ διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα στο χαρτοφυλάκιο τόσο των καταναλωτικών όσο και των επιχειρηματικών δανείων, με 54,2% και 45% αντίστοιχα.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top