Επί οκτώ ώρες την ημέρα, από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή, θα διεξάγονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, προκειμένου σταδιακά να πουληθούν και τα περίπου 25.000 ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες, αναζητώντας αγοραστές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. 

Η πλατφόρμα είναι έτοιμη, έχουν ήδη γίνει δοκιμές και η πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Η καθολική εφαρμογή θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο και, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έως το τέλος του έτους θα βγουν σε πλειστηριασμό 3.000-5.000 ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία ανήκουν σε στρατηγικά κακοπληρωτές, δηλαδή σε δανειολήπτες που διαθέτουν περιουσία, κινητή και ακίνητη, ωστόσο κατ’ επιλογή δεν πληρώνουν το δάνειό τους.

Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών αποτελεί και η προσέλκυση αγοραστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αυστραλία και την Ασία, γι’ αυτό και η διάρκεια της διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παρατείνεται για τρεις εργάσιμες ημέρες, ενώ σήμερα οι πλειστηριασμοί γίνονται μόνο μία ημέρα την εβδομάδα -κάθε εργάσιμη Τετάρτη- και μόλις για μία ώρα -από 16.00 έως 17.00- στο κατάστημα του ειρηνοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου έγινε η κατάσχεση.

Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι ανά ημέρα θα «βγαίνουν» ακίνητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σε δύο βάρδιες, καθώς η πρώτη θα ξεκινά στις 10.00 και θα ολοκληρώνεται στις 14.00 και η δεύτε- ρη θα ξεκινά στις 14.00 και θα ολοκληρώνεται στις 18.00.

Όσον αφορά τη διαδικασία, οι υποψήφιοι αγοραστές θα καταθέτουν ηλεκτρονικά τις εγγυητικές, τα έγγραφα πιστοποίησης και τις προσφορές και, με βάση τις προτάσεις που θα κατατίθενται, το σύστημα θα επιλέγει την υψηλότερη τιμή. Τις υπόλοιπες διαδικασίες, που αφορούν τη μεταβίβαση και τη μεταγραφή του ακινήτου, θα τις αναλαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι.

Η τιμή έναρξης εκπλειστηριασμού ενός ακινήτου δεν θα είναι η αντικειμενική, αλλά η εμπορική τιμή, αυτή δηλαδή που ισχύει στην αγορά κατά τη χρονική στιγμή της κατάσχεσης του ακινήτου. Επιπλέον, προβλέπεται και η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, το ποσό του οποίου θα κατατίθεται στο Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια (ΤΑΧΙΔΙΚ) και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Από την υποχρεωτική καταβολή του τέλους συμμετοχής δεν θα εξαιρούνται ούτε οι κάτοικοι του εξωτερικού, που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αγοραστικό τους ενδιαφέρον και τις προσφορές τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες φαίνεται ότι έχουν έτοιμες τις λίστες με περίπου 25.000 «κόκκινα» ακίνητα, που σταδιακά εντός της επόμενης διετίας θα βγουν «στο σφυρί».

Πηγή: RealNews
Tags: