Στουρνάρας: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας»

Τι είπε ο διοικητής της ΤτΕ σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη

Στουρνάρας: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας»

Οικονομικά στοιχεία παρουσίασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Στάθηκε όμως περισσότερο, στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο «αποτελεί πολύ σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας».

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα αλλά και η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε, σε ομιλία του σε Δείπνο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες του προτύπου οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε εδώ και δεκαετίες, και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τη δημοσιονομική εκτροπή, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας και το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

«Το 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, τόσο το δημόσιο έλλειμμα όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κυμαίνονταν γύρω στο 15% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος άγγιζε το 127% του ΑΕΠ. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να οδηγηθούμε σε κρίση, η οποία εκδηλώθηκε ως κρίση δανεισμού, και οδήγησε την Ελλάδα σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής (μνημόνια)», συμπλήρωσε.

Ο διοικητής της Ττε τόνισε ότι «η εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας είχε, και συνεχίζει να έχει, υψηλό κόστος σε όρους προϊόντος και απασχόλησης, το οποίο πολλαπλασιάστηκε από τις προϋπάρχουσες ανισορροπίες και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, παρά τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις οπισθοδρομήσεις, τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής θεράπευσαν σωρευμένες παθογένειες και ορισμένες διαρθρωτικές ατέλειες, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη βελτίωση σήμερα των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της οικονομίας».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top