Σφοδρές οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για τις εξοντωτικές εισφορές

Αυξήσεις έως και 60% έκρυβε η συμφωνία με τους δανειστές!

Εξοντωτικές είναι οι νέες εισφορές που προέκυψαν αιφνιδιαστικά μετά τη συμφωνία κυβέρνησης- τρόικας που προβλέπει να μην αφαιρούνται από το εισόδημα ως δαπάνες οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Κάποιος που έβγαλε 15.000 ευρώ εισόδημα και πλήρωσε το προηγούμενο έτος 5.000 ευρώ σε εισφορές, το επόμενο έτος θα έπρεπε να καταβάλλει 2.695 ευρώ.  Με το νέο καθεστώς θα πληρώσει επί του συνόλου του εισοδήματος κι έτσι η εισφορά του θα εκτοξευτεί στις 4.042 ευρώ! Δηλαδή 1.347 ευρώ περισσότερα! Θα χάσει δηλαδή δύο μισθούς τον χρόνο!

Σε άλλο παράδειγμα: Σε εισόδημα 40.000 ευρώ οι εισφορές των 10.780 ευρώ που πλήρωσε ο επαγγελματίας για το προηγούμενο έτος αφαιρούνταν από τον υπολογισμό του εισοδήματος. Έτσι η εισφορά για το επόμενο έτος θα ήταν 7.875 ευρώ. Μετά τη συμφωνία του νέου μνημονίου το ποσό εκτοξεύεται σε 10.780 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 2.905 ευρώ τον χρόνο

Σφοδρές αντιδράσεις από επιστήμονες και επαγγελματίες    

«Το τελικό αποτέλεσμα πάνω από 60% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θέλει να πετάξει εκτός επαγγέλματος όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μπορεί να το κάνει μέσα σε ένα άρθρο,  με έναν νόμο» δηλώνει στο Star ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.

«Το θαύμα της κυβερνητικής ανικανότητας που ονομάζεται τέταρτο μνημόνιο περιλαμβάνει την περαιτέρω εξόντωση της μεσαίας τάξης των ελευθέρων επαγγελματιών. Ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το εισόδημα στο οποίο συνυπολογίζονται οι καταβληθείσες εισφορές αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία με μοναδικό σκοπό να βλάψει οτιδήποτε αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το ιδιωτικό επιχειρείν»   επισημαίνει ο Νίκος Σοφιανός,  Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ.

«Αυτή την κυβέρνηση ψήφισε ο λαός,  αυτή έφερε στην εξουσία και κάνει αυτά που είναι η ιδεολογία της να κάνει, να επιβάλει υπερβολικούς φόρους» δηλώνει ελεύθερος επαγγελματίας στην κάμερα του Star.  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top