Καμπανάκι για κίνδυνο χρεοκοπίας της ΔΕΗ από ξένο οίκο!

«Τσεκούρι» στα κοινωνικά τιμολόγια λόγω της ένταξης στο υπερταμείο

Το καμπανάκι για κίνδυνο χρεοκοπίας της ΔΕΗ κρούουν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όπως ο Standard and Poor's.  Την ίδια ώρα αναμένεται τσεκούρι σε κοινωνικές παροχές λόγω της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης δανειστών.

Ωστόσο,  οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία ότι τα βάρη για ακόμα μια φορά θα πέσουν πάνω τους.

Ο  οίκος αξιολόγησης τοποθέτησε τη ΔΕΗ στην πολύ χαμηλή κατηγορία ccc- ενώ σημείωσε πως παραμένει υπό αρνητική επιτήρηση. Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η πώληση του ΑΔΜΗΕ όπως διευκρινίζουν αναλυτές, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η επιχείρηση αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό.

Στη χθεσινή συμφωνία η κυβέρνηση αποφάσισε με τους δανειστές  την πώληση του περίπου 40% των λιγωτικών μονάδων της ΔΕΗ, την πώληση του 17% της επιχείρησης και την τάχιστη  ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ με την πώληση του 24% .

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει στην  Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών η αλλιώς « υπερταμείο»,  εκτός απο τη ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ  όπως η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Πρόσκειται για ένα καθεστώς όπου το "μακρύ χέρι του Δημοσίου"…  κονταίνει, καθώς όλες οι ΔΕΚΟ θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό θα εχει δυο επιπτώσεις. Η πρώτη ειναι ότι θα γίνουν περικοπές σε κοινωνικές παροχές.

Η  δεύτερη επίπτωση ειναι ότι θα χαθούν συνδικαλιστικά προνόμια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως χαρακτηρίζει ως «νίκη» την ένταξη των ΔΕΚΟ στην ΕΔΗΣ επειδή έτσι το Δημόσιο θα εχει λόγο στη διοίκηση και τη διαχείριση των επιχειρήσεων. Επομένως, δε θα πηγαίνουν όλα τα έσοδα απο την πώληση των ΔΕΚΟ  στην απομείωση του χρέους όπως θα γινόταν με το ΤΑΙΠΕΔ.

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top