Και απλήρωτοι και… με πρόστιμο! Χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα πληρώσουν 100 ευρώ

Υπό κανονικές συνθήκες θα επρόκειτο για μια τυπική παράβαση, αλλά το πρόβλημα μεγεθύνουν οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά

Και απλήρωτοι και… με πρόστιμο! Χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα πληρώσουν 100 ευρώ

Όμηρους του ΕΦΚΑ και της φορολογικής νομοθεσίας βρήκε ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους με μπλοκάκι.

Είτε δουλεύουν σε ιδιώτες, είτε για το ίδιο το Κράτος, μένουν απλήρωτοι αν δεν επιλέξουν οι ίδιοι να επιβαρυνθούν όλες τις εισφορές, ακόμα και αυτές του εργοδότη τους!
 
Ειδικότερα το εορταστικό τριήμερο της Πρωτομαγιάς, όμως, επεφύλασσε σε πολλούς και μια δυσάρεστη έκπληξη αφού το Κράτος «γιορτάζει» εργαζόμενους σαν και αυτούς, επιβαρύνοντάς τους και με επιπλέον πρόστιμα 100 ευρώ!
 
Ενώ έως το 2016, όσο δούλευαν και αμείβονταν κανονικά, ήξεραν και πλήρωναν τον ΦΠΑ που εισέπρατταν κάθε τριμήνου ως τις 26 του αντίστοιχου μήνα (κάθε Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), οι χιλιάδες «μπλοκάκηδες» που εδώ και 4 μήνες εργάζονται χωρίς να πληρώνονται τον μισθό τους (εξαιτίας των μεγάλων ανατροπών που επέφερε από 1ης Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚΑ) έπεσαν τώρα και θύματα του νόμου -και της άγνοιας- για το πώς θα δηλωθεί μηδενική δήλωση ΦΠΑ, για τα εισοδήματα που δεν εισέπραξαν.
 
Γνωρίζοντας πως οι μηδενικές ΦΠΑ υποβάλλονται αργότερα από τις χρεωστικές ΦΠΑ που ως τώρα πλήρωναν (δηλαδή μετά τις 26 του Απριλίου) οι «παρίες» της εργασίας που εμείβονται με μπλοκάκι –ή όσοι δεν έχουν να πληρώνουν λογιστή-  δέχονται πρόστιμα επειδή, λόγω του εορταστικού τριημέρου, έπρεπε τελικά να έχουν υποβάλει τη μηδενική δήλωση νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν, έως 28 Απριλίου.

Υπό κανονικές συνθήκες θα επρόκειτο για μια τυπική παράβαση, αλλά το πρόβλημα μεγενθύνουν οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, λόγω της ανωμαλίας που έχει προκαλέσει η διελκυνστίδα των εγκυκλίων του ΕΦΚΑ.

Έτσι, μαζικά πλέον, απλήρωτοι εργαζόμενοι φορτώνονται με πρόστιμα, ενώ αν είχαν εισπράξει έστω και ένα ευρώ αμοιβής, θα είχαν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ κανονικά όπως έκαναν κάθε άλλη φορά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top