Σας ενδιαφέρει: Το ΣΧΕΔΙΟ για 315.000 συντάξεις και εφάπαξ που είναι σε αναμονή!

Έως και τρία χρόνια περιμένουν χιλιάδες δικαιούχοι

Σας ενδιαφέρει: Το ΣΧΕΔΙΟ για 315.000 συντάξεις και εφάπαξ που είναι σε αναμονή!

Σε μαραθώνιο αγώνα εξελίσσεται η πληρωμή της σύνταξης και του εφάπαξ για 315.000 ασφαλισμένους που περιμένουν στην ουρά.

Η αναμονή προϋποθέτει για πολλούς υπομονή... γαϊδουρινή, αφού ξεκινά από τον έναν χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα τρία χρόνια. Μόνο στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν από όλα τα πρώην Ταμεία κύριας ασφάλισης 137.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη. 

Μερικές χιλιάδες από αυτές (πληροφορίες κάνουν λόγο για 20.000) έχουν υποβληθεί πριν από το 2013, αν και στην πλειονότητά τους αφορούν ειδικές περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται καθώς λέγεται στην πραγματικότητα (π.χ. απορριπτικές αποφάσεις, ελλείψεις δικαιολογητικών, συνταξιοδότηση από άλλον φορέα κ.ά.). 

Οι αιτήσεις που αφορούν στον νέο τρόπο υπολογισμού (από 13/5/2016 και μετά) είναι περί τις 60.000 (40.000 μόνο στο πρ. ΙΚΑ). Από όλους αυτούς προσωρινή κύρια σύνταξη εισπράττουν οι 30.000 και ειδικότερα 14.700 από το πρ. ΙΚΑ, 11.000 από τον πρ. ΟΑΕΕ και λίγες χιλιάδες από ΕΤΑΑ. 

Οι μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα του πρ. ΙΚΑ του Λεκανοπεδίου και κυρίως για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αφού η επικοινωνία μεταξύ των πρ. ασφαλιστικών φορέων γινόταν τουλάχιστον μέχρι πέρυσι με τον... αραμπά.
Το ξεκαθάρισμα αυτού του στρεβλού τοπίου, με την απορρόφηση των 859 εκατομμυρίων ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι το μεγάλο στοίχημα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας. Αρμόδια στελέχη λένε πως το πρώτο τρίμηνο του 2017 εκδόθηκαν 45.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ενώ όλες οι δυνάμεις έχουν επιστρατευτεί ώστε να ξεκαθαριστούν συνολικά 130.000. 

Οι εντολές της διοίκησης είναι οι νέοι διορισμοί να ενισχύουν προβληματικά υποκαταστήματα. Συνταξιοδοτικοί φάκελοι μεταφέρονται σε υποκαταστήματα της επαρχίας (Κόρινθο, Τρίκαλα, Βόλο, Δράμα) ή του Λεκανοπεδίου (Περιστέρι, Νικηφόρου στο κέντρο), όπου δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, ώστε να προχωρεί η διαδικασία. 

Περίπου 5.000-7.000 φάκελοι φεύγουν κάθε μήνα για επαρχία, ενώ ο ρυθμός έκδοσης αποφάσεων κυμαίνεται στις 20.000 τον μήνα. Το 18% κυρίως του πρ. ΟΑΕΕ είναι απορριπτικές, καθώς για κάποιους δεν συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις, εντοπίζονται οφειλές σε άλλα Ταμεία, δεν προσκομίζονται εγκαίρως δικαιολογητικά κ.λπ.

Το μεγάλο πρόβλημα στις κύριες συντάξεις εντοπίζεται σε επτά υποκαταστήματα του πρ. ΙΚΑ στην Αθήνα: Λ. Αλεξάνδρας, Αγ. Αναργύρων, Δάφνης, Ν. Κόσμου, Ν. Ιωνίας, Πατησίων και Αμαρουσίου. 

Εκεί η αναμονή ξεπερνά τα 2 χρόνια, καθώς εξετάζονται τώρα αιτήσεις που υποβλήθηκαν τέλη 2014 και αρχές 2015. Αυτός ο χρόνος αναμονής αφορά χρόνο ασφάλισης μόνο στο ΙΚΑ. 

Αν εμπλέκεται διαδοχική, η αναμονή αγγίζει και ξεπερνά τα τρία και πλέον χρόνια, καθώς κάθε υπηρεσία έχει τη δική της σειρά προτεραιότητας και τα δικά της πρωτόκολλα... 

Στα τέλη Φεβρουαρίου εκκρεμούσαν μόνο σε αυτά τα 7 υποκαταστήματα 52.200 αιτήσεις, εκ των οποίων 38.600 παλαιές και 13.600 νέες. Τώρα εκτιμάται πως οι εκκρεμότητες πρέπει να κυμαίνονται εκεί στις 49.000-50.000.

«Τα μεγάλα υποκαταστήματα της Αθήνας πρέπει να ενισχυθούν με έμπειρο προσωπικό που να μπορεί να εκτελεί χρέη εισηγητή. Απαιτείται εγρήγορση, ώστε να απορροφήσουμε το σύνολο των 859 εκατομμυρίων. Είναι σημαντικό να μπει ένα τέλος στη διαχρονική γάγγραινα των εκκρεμοτήτων» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη εκδίδονται ορισμένες πρώτες αποφάσεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου. Στόχος είναι μόλις εντατικοποιηθεί η έκδοση των νέων συντάξεων (αναμένονται ορισμένες τελικές διευκρινίσεις από το υπουργείο) οι αποφάσεις να αυξηθούν από 20.000 σε 30.000 τον μήνα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top