Το Brexit απέχει δύο χρόνια, αλλά οι τράπεζες στο Σίτι του Λονδίνου έχουν αρχίσει να μετακινούν θέσεις εργασίας από εκεί.

Στόχος των βρετανικών και των ξένων τραπεζικών ομίλων που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι να διατηρήσουν την ελεύθερη πρόσβαση που έχουν στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε.

Η ομάδα λόμπι «TheCityUk» εκτιμά ότι κινδυνεύουν 70.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ελβετική UBS εξετάζει τη μεταφορά 1.500 θέσεων εργασίας στη Φρανκφούρτη, στη Μαδρίτη και αλλού.

Η αμερικανική Goldman Sachs θα μεταφέρει 1.000 θέσεις εργασίας στη Φρανκφούρτη και 1.000 υπάλληλοι της βρετανικής HSBC θα μετακομίσουν στο Παρίσι. Παράλληλα, η JPMorgan έχει κάνει λόγο για τη μεταφορά 4.000 θέσεων εργασίας.

Το Σίτι του Λονδίνου αναμένεται να δεχθεί πλήγμα ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση του Brexit, επηρεάζοντας την ευρύτερη οικονομία.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος και παρεμφερείς υπηρεσίες συνεισφέρουν στη βρετανική οικονομία με 190 δισ. στερλίνες, αντανακλώντας το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει στο Σίτι του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου, να διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε μετά το Brexit, ιδιαίτερα όταν η Βρετανία δεν προτίθεται να συμβιβαστεί με το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων. 

Πηγή: Καθημερινή
Tags: