Φτωχότεροι θα γίνουν από το 2019 εκατομμύρια συνταξιούχοι που θα πληρώσουν το τίμημα της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης με τους θεσμούς βρίσκονται δυο σενάρια για τη μείωση των συντάξεων Οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλουν οι μειώσεις να γίνουν με πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Αυτή θα πλήξει περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους που θα δουν μειώσεις κατά μέσο όρο 20% ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις με μείωση συντάξεων κατά 35%. Για παράδειγμα γυναίκα συνταξιούχος του δημοσίου με 25 έτη ασφάλισης λαμβάνει σήμερα 1.029 ευρώ. Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς η σύνταξή της θα μειωθεί στα 784 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 245 ευρώ.

Το δεύτερο και πιθανότερο σενάριο είναι η κλιμακωτή μείωση 5% έως 20% όλων των συντάξεων πάνω από ένα όριο, όπως για παράδειγμα, πάνω από  τα 800 ευρώ άθροισμα κύριων και επικουρικών.

Το χτύπημα για τους συνταξιούχους θα είναι διπλό καθώς εκτός από τη μείωση της σύνταξης θα υποστούν και άλλη μείωση εισοδήματος από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.