Βρυξέλλες: Ανάσα στη διαπραγμάτευση το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα

Υψηλότερο κατά 2,5% - 3% από τον στόχο που είχε τεθεί στην Ελλάδα για το 2016

Βρυξέλλες:  Ανάσα στη διαπραγμάτευση το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πρωτογενές  πλεόνασμα

Σημαντικό ρόλο στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα  αναμένεται να παίξει το μεγαλύτερο του αναμενομένου ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, σύμφωνα με  το πρακτορείο Reuters , το οποίο  επικαλείται κοινοτικό αξιωματούχο.

Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο  2% -  3% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερα από τον  στόχο του 2016 για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Κατά το Reuters,  αναθεώρηση προς το θετικότερο των δημοσιονομικών δεδομένων  θα εξομαλύνει τις συζητήσεις των δύο πλευρών, ενώ το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το μέγεθος του πλεονάσματος αποτελούσε  σημείο αντιπαράθεσης  μεταξύ  ΕΕ με το ΔΝΤ, το οποίο εκτιμούσε ότι το  πλεόνασμα του 2016 θα ανέλθει μόλις στο 0,9%, παρότι  η Κομισιόν προέβλεπε ότι θα διαμορφωθεί στο  2% και η Ελλάδα στο 3,5%.

«Κομισιόν και θεσμοί αξιολογούν τα δεδομένα» αναφέρει ακόμη ο κοινοτικός αξιωματούχος , ο οποίος κάνει λόγο και για πιο «προσεκτική ματιά» πλέον στην διαφορά μεταξύ 2 και 3% του ΑΕΠ, η οποία αν επιβεβαιωθεί χαρακτηρίζεται μεγάλο επίτευγμα.   

Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στις  οποίες υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα του Reuters ότι περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια,  ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά  ότι τα έσοδα θα αγγίξουν τα 2,4 δισ. ευρώ το 2017 και τα 1,9 δισ. ευρώ το 2018. 

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία πάντως είναι  μικρότερο το πλεόνασμα στο α΄ δίμηνο του 2017. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top