Σε βαρύ κλίμα φαίνεται πως διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά στις Βρυξέλλες, με τους εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας να τηρούν «σιγή ιχθύος» για την πορεία των διαβουλεύσεων που έχει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια στη ΔΕΗ και την αγορά «δίνουν και παίρνουν», με επίκεντρο πια όχι αν θα πουλήσει μονάδες η ΔΕΗ, αλλά ποιες θα είναι οι μονάδες αυτές. Το παλιό σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» και οι προς πώληση μονάδες που περιελάμβανε έχει βγει από τα συρτάρια, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι οι δανειστές επιμένουν στη θέση περί πώλησης μονάδων που αντιπροσωπεύουν το 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, θέση που πλέον αναγκαστικά συζητεί ο υπουργός.

Ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον κ. Σταθάκη να προσέρχεται στη χθεσινή διαβούλευση με πρόταση μόνον για πώληση λιγνιτικών μονάδων και αυτή στη λογική της συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Από την άλλη πλευρά όμως ασκείται έντονα η πίεση για παραχώρηση και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς το ενδιαφέρον των εταιρειών στην Ευρώπη (και παγκοσμίως) για τις ανθρακικές μονάδες έχει μειωθεί δραστικά εξ αιτίας της πολιτικής για το κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 οι επενδύσες σε ανθρακικές μονάδες παγκοσμίως μειώθηκαν περίπου 50%, ενώ πριν από ένα χρόνο, η προσπάθεια του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη να προχωρήσει σε σύμπραξη με την Edison και τα ΕΛΠΕ ναυάγησε ακριβώς επειδή η Edison και η μητρική της, η γαλλική EdF, δεν επενδύουν πια σε λιγνιτικά αλλά ενδιαφέρονταν κυρίως για τα υδροηλεκτρικά.

Το άλλο μεγάλο ζητούμενο για τον υπουργό είναι να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη που θα του επιτρέψει να περάσει την όποια απόφαση, δίχως να απαιτηθεί ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να περάσει τη σχετική συμφωνία από την πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών.

Το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει τεθεί επίσης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση με τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο υπουργός επιχειρεί να αποφύγει δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και να τα μεταφέρει για το 2018-2019, επιμένοντας σε διατυπώσεις που θα προβλέπουν πρώτα την αξιολόγηση της πορείας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ π.χ. το φθινόπωρο και κατόπιν ανάλογα με την εξέλιξη, τη λήψη των «δομικών μέτρων».

 

Πηγή: Ημερησία
Tags: