ΒΟΜΒΑ στις συντάξεις αγροτών: ΤΙΜΩΡΙΑ με ψαλίδι 60% σε όσους παίρνουν επιδοτήσεις!

Ποιοι κινδυνεύουν – Γιατί η 15η Μαΐου είναι κρίσιμη ημερομηνία

ΒΟΜΒΑ στις συντάξεις αγροτών: ΤΙΜΩΡΙΑ με ψαλίδι 60% σε όσους παίρνουν επιδοτήσεις!

Βόμβα στις επιδοτήσεις βάζει το πέναλτι μείωσης της σύνταξης κατά 60% που θα έχουν οι συνταξιούχοι αγρότες, πιθανότατα χωρίς περίοδο χάριτος όπως εξεταζόταν αρχικά.

Οσοι σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν φέτος από τον ΟΓΑ έχοντας συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους κινδυνεύουν να έχουν 60% μείωση στη σύνταξη αν κρατήσουν τα δικαιώματα ενίσχυσης, ενώ για να πάρουν ολόκληρη τη σύνταξη θα πρέπει να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα μένοντας χωρίς επιδότηση!

Οι επιλογές τους θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Μαΐου που λήγει η προθεσμία των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, οπότε θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι ή αν θα πάρουν τη σύνταξη.

Ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) προβλέπει για τους συνταξιούχους ότι όσοι αποκτούν ή αναλαμβάνουν εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα από 13/5/2016 και μετά έχουν… πέναλτι ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι και τους κόβεται το 60% της σύναξτης.

Για τους αγρότες εξεταζόταν να δοθεί μια μεταβατική περίοδος που έφτανε έως το 2021, που σημαίνει ότι δεν θα κινδύνευε κανείς μέχρι τότε να χάσει το 60% της σύνταξης, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και την αγροτική δραστηριότητα.

Τι είπε ο Πετρόπουλος στη Βουλή

Χθες όμως που ρωτήθηκε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, για το πώς, το πότε και σε ποιους αγρότες θα εφαρμοστεί η μείωση σύνταξης 60% προέτρεψε τους αγρότες που σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση το 2017 να μη βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν! «Δεν χρειάζεται να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους εκτός αν το επιλέγουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου.

Η ερώτηση αφορούσε αν όσοι αποχωρήσουν με σύνταξη το 2017 από τον ΟΓΑ και συνεχίσουν να δηλώνουν οι ίδιοι τα χωράφια τους όπως πριν θα έχουν μείωση σύνταξης κατά 60% όπως λέει ο νόμος 4387/2016 για το ασφαλιστικό.

Η απάντηση όμως του υφυπουργού άφησε παράθυρο όχι μόνο για περικοπές άμεσα -χωρίς δηλαδή περίοδο χάριτος- στις συντάξεις των αγροτών που θα υποβάλουν τον Ιούνιο τα χαρτιά τους στον ΟΓΑ, αλλά επιπλέον έδειξε ότι την ίδια ποινή θα έχουν και όσοι αγρότες συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31/12/2016 εφόσον άλλαξαν δραστηριότητα και, αντί για τα χωράφια, άνοιξαν σούπερ μάρκετ.

Το βέβαιο είναι ότι… πέναλτι 60% στις συντάξεις του ΟΓΑ έρχεται και πιθανότατα χωρίς τη μεταβατική περίοδο που αρχικά εξεταζόταν να πάει έως το 2021. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η προτροπή του υφυπουργού να «μη βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν», γιατί έτσι θα τους πιάσει ο «κόφτης» και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα μείνουν με το 40% της σύνταξης και ολόκληρη την επιδότηση του ΟΣΔΕ ή αν θα μεταβιβάσουν το δικαίωμα ενίσχυσης προκειμένου να μην έχουν μείωση σύνταξης 60%. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα μείνουν χωρίς επιδότηση.

Ποιοί θα γλιτώσουν

Οι μόνοι που γλιτώνουν το… πέναλτι, και αυτό υπό όρους, είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν έως το τέλος του 2016 από τον ΟΓΑ και εξακολουθούν να έχουν αγροτική δραστηριότητα.

«Οι αγρότες που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 δεν έχουν καμία επίδραση στη σύνταξή τους, εφόσον συνεχίζουν τη δραστηριότητα την οποία είχαν ως αγρότες», ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός και πρόσθεσε: «Αν αναπτύξουν μια δραστηριότητα σε άλλο οικονομικό πεδίο, αν δηλαδή ανοίξουν ένα σούπερ μάρκετ ή αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε εννοείται ότι θα εμπίπτουν στην περίπτωση της διάταξης για τις περικοπές».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top