Απ’ έξω μένουν χιλιάδες επιχειρήσεις από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό!

Ο οποίος ήρθε με καθυστέρηση δύο ετών...

Μετά από δυο χρόνια κυβέρνηση και δανειστές έδωσαν τα χέρια για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων. Όμως οι διατάξεις είναι τόσο αυστηρές που οι περισσότεροι μικρομεσαίοι μένουν εκτός.

 Για πρώτη φορά με μια διαδικασία εκτός δικαστηρίου, μία επιχείρηση μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη της προς όλους τους πιστωτές, δηλαδή τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές αρκεί να συναινέσει το 60%. Αυτός είναι οι εξωδικαστικός συμβιβασμός.

‘Όπως δηλώνουν επαγγελματίες και επιχειρηματίες στο ρεπορτάζ του  Star δυσκολεύονται πολύ για να πληρώσουν τους  προμηθευτές και το προσωπικό τους, ώστε μετά να πληρωθούν και οι υποχρεώσεις στο Δημόσιο.

Ο σκόπελος της ρύθμισης που θα αποκλείσει εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες είναι ότι μια επιχείρηση για να υπαχθεί πρέπει να έχει τα τελευταία 3 έτη μια κερδοφόρα χρονιά. Όποιος έχει χρέη άνω των 20.000 ευρώ και καταφέρει να ενταχθεί θα έχει κούρεμα ακόμα και του ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας καθώς η ελληνική πλευρά «ζύγιζε» τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα και το νομικό κόλλημα που προκύπτει όταν κουρεύεται ένας φόρος που έχει εισπραχθεί για να αποδοθεί στο κράτος.

Στην ουσία αυτό που θα γίνεται είναι ένας επαναϋπολογισμός με το νέο φορολογικό κώδικα των προστίμων και των προσαυξήσεων που σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν διπλασιάζουν το κεφάλαιο της οφειλής. Από το κούρεμα εξαιρούνται οι ασφαλιστικές οφειλές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top