Για… άλλη χώρα σχεδίασε το υπουργείο Οικονομίας τον εξωδικαστικό συμβιβασμό!

8 στους 10 επαγγελματίες που οδηγούνται στην πτώχευση, δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση

Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες που είχαν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς οι προϋποθέσεις καθιστούν αδύνατη την ένταξη για 300 χιλιάδες επιχειρήσεις!  

Πρώτον, γιατί χρειάζεται μια κερδοφόρα χρονιά τα τελευταία τρία χρόνια που η ελληνική οικονομία λιμνάζει και, δεύτερον, γιατί οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και να μην έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μια κερδοφόρος χρονιά τα τελευταία τρία χρόνια»  δήλωσε ο Νίκος Μανεσιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Ο Κωνσταντίνος Μπαλαμούτσος που είναι επιχειρηματίας τέταρτης γενιάς βλέπει τον κλάδο των μικρομεσαίων να βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. 

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ναι μεν θα βοηθήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα τις οδηγήσει στον πτωχευτικό κώδικα. Θεωρούμε ότι είναι καλό,  στα πλαίσια της υπερφορολόγησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή να τεθούν οι βάσεις για να μειωθεί η φορολογία» τονίζει.  

 «Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός περιμέναμε να είναι το αντίδοτο στις κατασχέσεις λογαριασμών και στους πλειστηριασμούς κτιρίων. Βλέπουμε όμως ότι με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις 8 στις 10 επιχειρήσεις εξαιρούνται. Που σημαίνει ότι από τις 400.000  οι 300.000  δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν με αποτέλεσμα να πρόβλημα να παραμένει ως είχε» επισημαίνει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.   

Αλλά  και ο κ. Μανεσιώτης επισημαίνει:  «Προϋπόθεση για να πετύχει αυτός ο συμβιβασμός θα είναι και η δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσει να κατευθύνουν τα χρήματα εκεί που πρέπει,  να μην τα χάνουν από τον τραπεζικό τους λογαριασμό».

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να υπαχθούν όσες επιχειρήσεις έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ και οι δόσεις τους βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από τρεις μήνες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές επί του σχεδίου το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top