Έρχεται ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ χρεών – Ανοίγει ο δρόμος για ρυθμίσεις κόκκινων δανείων

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

Έρχεται ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ χρεών

Το δρόμος για μεγάλες αναδιαρθρώσεις, όπως διαγραφές μέρους ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών προς τράπεζες, ανοίγει διάταξη του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη προβλέπει μεταξύ άλλων κούρεμα έως και 70% στις υπερήμερες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, αλλά και άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου για τον αποκλεισμό εταιρειών – μπαταχτσήδων που θέλουν να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο του σχεδίου νόμου που κυκλοφορεί και συγκεκριμένα το άρθρο 17, προβλέπεται η γενίκευση της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών που χειρίζονται υποθέσεις ρυθμίσεων δανείων επιχειρήσεων.

Επεκτείνει επίσης τη νομική προστασία των προσώπων αυτών και για διαγραφές χρεών στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου, αλλά ακόμα και στη βάση διμερούς συμφωνίας μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη. Το άρθρο 17 προσφέρει το ακαταδίωκτο και για τη μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων σε funds.

Προστασία δίνεται επίσης και στα στελέχη του Δημοσίου, των Δήμων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που χειρίζονται υποθέσεις αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και του πτωχευτικού κώδικα.

Σχετικά με τις διαγραφές των επιχειρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο, το τελευταίο νομοσχέδιο περιγράφει ότι από τις απαιτήσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προαφαιρείται 60% των απαιτήσεων που έχουν προκύψει από τον καταλογισμό αυτοτελών προστίμων και 40% απαιτήσεων από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Η αφαίρεση αυτών των ποσοστών δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απομείωση της απαίτησης του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων που να ξεπερνά το 30% της αρχικής συνολικής απαίτησης. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top