Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κρατά την «καυτή πατάτα» για το κλείσιμο της αξιολόγησης σχετικά με το αφορολόγητο και στις παρεμβάσεις για τη μείωση του.

Μιλώντας χθες σε συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέρριψε τις παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και έκανε σαφές πως οι αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας – βάζοντας στο κάδρο και τον Πρωθυπουργό.

Ακόμη είπε ότι το πακέτο θα έχει αντισταθμιστικά μέτρα, δηλαδή λύση και για το χρέος.

Επισήμανε ότι η συνολική λύση θα είναι μια λύση που η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι στην ουσία βοηθά τον κόσμο που υποφέρει.

Τέλος, επιτέθηκε στο ΔΝΤ λέγοντας πως ροκανίζει το χρόνο και ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ να πάρει απόφαση για την Ελλάδα.

Σε ποια επίπεδα βρίσκεται το αφορολόγητο στην Ευρώπη

Κυβερνητικά στελέχη έχουν διαμηνύσει πως η μείωση δεν θα είναι κάτω από τις 6.000 ευρώ. Για κάθε 1.000 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους είναι της τάξης των 500 ευρώ ετησίως.

Το θέμα των συντάξεων δεν απασχολεί πολύ την κυβέρνηση γιατί οι δανειστές δεν ζητούν μεγάλες παρεμβάσεις σε αυτές. Όμως προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο και να περάσουν τα προληπτικά μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο και να το επικοινωνήσουν στους Έλληνες φορολογούμενους. Στόχος είναι να μη χαθεί το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σχετικά με το θέμα της ένταξής μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Θάνος Αθανασίου επεσήμανε πως «ακόμα και να τελειώσει η αξιολόγηση, η ΕΚΤ πρέπει να κάνει μια νέα έκθεση, η οποία θα έχει τα δικά της ρίσκα για το ελληνικό χρέος και είπε στο Κοινοβούλιο ο ίδιος ο Ντράγκι ότι θα περάσει καιρός από τη στιγμή που θα τελειώσει η αξιολόγηση μέχρι την ένταξη στο QE. Aν δεν γίνει αυτό τον Μάρτιο, θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Δεν έχει σημασία όμως γιατί το QE δεν θα είναι τόσο μεγάλο, θα είναι το πολύ 1 έως 2 δις. όσον αφορά στο αφορολόγητο βλέπουμε ότι στο Λουξεμβούργο είναι 12.000 ευρώ. Όμως οι μισθοί είναι 4.000 ευρώ κι ένα ενοίκιο μπορεί να είναι 1.500 έως 2.000 ευρώ»

Tags: