Περικοπή αφορολόγητου; ΣΗΜΑΙΝΕΙ επιπλέον φόρος!

Και... κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση

Περικοπή αφορολόγητου; ΣΗΜΑΙΝΕΙ επιπλέον φόρος!

Περικοπή, μικρή ή μεγάλη, του αφορολόγητου από τις 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, σημαίνει επιπλέον φόρο για κάθε φορολογούμενο μισθωτό, συνταξιούχο και αγρότη.

Ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα από 580 ευρώ τον μήνα μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν φόρο για τις αποδοχές τους, θα κληθούν να πληρώσουν.

Με τη μείωση του αφορολογήτου από τις 8.636 στα 7.000 ευρώ θα επιφέρει επιπλέον φόρο για όσους είναι άγαμοι ή ζευγάρια χωρίς παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι για ετήσιο εισόδημα 7.000 θα προκύψει επιπλέον φόρος 40 ευρώ ενώ για εισόδημα από 10.000 ευρώ ετησίως και πάνω η επιβάρυνση είναι της τάξης των 400 ευρώ.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόση είναι η επιβάρυνση και από πόσο χαμηλότερα εισοδήματα θα πιάσει τους φορολογούμενους αν το αφορολόγητο υποχωρήσει στις 5.000 ευρώ όπως έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Κατά τους υπολογισμούς των φοροτεχνικών κάτι τέτοιο θα φέρει επιπλέον φόρο για ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ (500 ευρώ το μήνα) ενώ για εισοδήματα πάνω από 9.000 ευρώ επιφέρει επιπλέον φόρο 800 ευρώ ετησίως.

Το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ σήμερα αντιστοιχεί σε έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Οι αλλαγές στο αφορολόγητο όριο αναμένεται να συνοδευτούν και από την προτεινόμενη κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου (διαφορά μεταξύ του αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου) στις μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό θα σημάνει επιπλέον μείωση των καθαρών στο χέρι κάθε μήνα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top