Ανατροπή στο νέο σύστημα εισφορών για τα μπλοκάκια, μετά την θύελλα αντιδράσεων για πρωτοφανή υπερφορολόγηση, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζεται, θα μειωθεί η εισφορά 26,95% μέχρι να υπάρξουν διευκρινίσεις πάνω σε κρίσιμα θέματα.

Καθορίζεται πλέον ένα μεταβατικό στάδιο με την εισφορά στο 10% με σχετική ρύθμιση που αναμένεται να έρθει εντός της ημέρας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο πληρωμής των εισφορών.

Τα δεκάδες χιλιάδες μπλοκάκια που έκλεισαν και η τεράστια απειλή για μαύρη εργασία έφεραν την κυβέρνηση σε θέση άμυνας και τελικά στην υποχώρηση μπροστά στο κύμα αντιδράσεων.

Αν και η μεγάλη ζημιά έχει γίνει με τη ρύθμιση θα καθορίζεται η εισφορά στο 10% για εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και για μισθωτούς που έχουν παράλληλη εργασία για την οποία αμείβονται με μπλοκάκι.

Έτσι και μέχρι να καθοριστεί ο τρόπος επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του εργαζόμενου και τους εργοδότη από τον εργαζόμενο θα παρακρατείται μόνο το 10% και όχι το 26,95% που προβλέπει ο νόμος έτσι όπως έχει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την Αυγή, από τα στοιχεία του υπουργείου, προκύπτει ότι από τις ρυθμίσεις για τις νέες εισφορές ωφελείται το 80%, που θα καταβάλλει 167,95 ευρώ τον μήνα, και επιβαρύνεται το 20%, που αφορά μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

 

Tags: