Συμβιβαστική ΣΥΜΦΩΝΙΑ μεν…βαρύ και ασήκωτο το πακέτο ΜΕΤΡΩΝ δε!

Πίσω από τις γραμμές της πολύ σκληρής έκθεσης του Ταμείου διαβάζουν μια λύση που περιλαμβάνει τέσσερα συστατικά

Συμβιβαστική φόρμουλα που θα φέρει στο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά θα πονέσει την κοινωνία με ένα βαρύ πακέτο μέτρων βλέπουν στην κυβέρνηση. Πίσω από τις γραμμές της πολύ σκληρής έκθεσης του Ταμείου διαβάζουν μια λύση που περιλαμβάνει τέσσερα συστατικά.

Πρώτον να εφαρμοστούν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που θέλει το Ταμείο, όπως είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και όλα τα εργασιακά. Δεύτερον, η ψήφιση ενός σκληρού, αλλά σημαντικά μικρότερου από τα 4,5 δις ευρώ πακέτου εισπρακτικών μέτρων που θα περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου και αύξηση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. Τρίτον, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια δεκαετία και τελευταίο περιορισμένης κλίμακας μέτρα για το χρέος.

Τι δίνει και τι παίρνει το ΔΝΤ- Με το πακέτο αυτό όλοι έχουν κέρδη και ζημιές

Η κυβέρνηση παίρνει λιγότερα μέτρα , αλλά όχι ουσιαστική μείωση του χρέους ενώ δεσμεύεται για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι Γερμανοί δεν δίνουν το χρέος, αλλά δέχονται ένα μικρότερο πακέτο μέτρων για την Ελλάδα και βάζουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν παίρνει ουσιαστική μείωση του χρέους αλλά επιβάλλει ένα βαρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Οι τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκτακτη πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνάντηση όλων των πλευρών εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί λύση, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνάντηση Μοσκοβισί, Ντράγκι και Τόμσεν στις Βρυξέλλες ή τη Φρανκφούρτη.

Στην Κουμουνδούρου έγινε σύσκεψη για τη διαπραγμάτευση και ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για την αβεβαιότητα που επικρατεί απάντησε: «Θα τελειώσει, θα τελειώσει»

«Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα τερματιστεί, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει» είπε αξιωματούχος γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε μια αποστροφή του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος «Ποιός ζει και ποιος πεθαίνει μετά το 2019».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top