Αλαλούμ επικρατεί με τις ασφαλιστικές εισφορές στα μπλοκάκια. Ελεύθεροι επαγγελματίες και  επιστήμονες έπαθαν σοκ μόλις τις αντίκρισαν αφού σε κάποιες περιπτώσεις τετραπλασιάζονται! 

Επαγγελματίας που πλήρωνε το δίμηνο 945 ευρώ- δηλαδή 472 ευρώ τον μήνα, τώρα είδε αναρτημένο ειδοποιητήριο με ποσό 1589 ευρώ τον μήνα! Δηλαδή σχεδόν 4πλασιασμός!

"Μας έχουν κάνει σκλάβους στη δουλειά μας. Είναι ωρολογιακή βόμβα που θα εκραγεί και θα χάσουμε τα μαγαζιά μας που τα έχουμε 55 χρόνια" δηλώνει στο STAR ο ελεύθερος επαγγελματίας, Στράτος Παπαδέας.

Μεγάλοι χαμένοι όσοι εργάζονται ως μισθωτοί έχουν και έναν δεύτερο εργοδότη με μπλοκάκι. 

"Στη μεν πρώτη επιχείρηση ασφαλίζεται κανονικά σαν μισθωτός για τη δεύτερη επιχείρηση καταβάλλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας" εξηγεί ο Δημήτρης Μπούρλος δικηγόρος και εκδότης περιοδικού Νομοθεσία ΙΚΑ.

Έτσι αν αυτός ο εργαζόμενος βγάζει από το μπλοκάκι 600 ευρώ έως τώρα είχε παρακράτηση 20% για τον φόρο 480 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα πληρώνει 20% παρακράτηση συν 26,95% εισφορά. Θα του μένουν έτσι στο χέρι 318 ευρώ από τα 600, ενώ έως τώρα έπαιρνε στο χέρι 480 ευρώ!

"Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα αντέξει κανένας. Όσοι μπορούν θα τα κλείσουν τι κορόιδα είναι;" λέει ο Νίκος Σεφεριάδης, ελεύθερος επαγγελματίας.

Επειδή το υπουργείο εντόπισε ότι μέσα σε μία μόνο μέρα έκλεισαν 6.000 μπλοκάκια και πολλοί θα επέλεγαν για μικρά ποσά να πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης επέβαλε εισφορά 26,95% και στην απόδειξη δαπάνης! Τι σημαίνει αυτό; Ότι και στα 200 ευρώ θα επιβληθεί και φόρος και εισφορά. Στον εργαζόμενο έτσι θα μείνουν 106 ευρώ!

Το σύστημα διαρκώς πέφτει ενώ σε πολλές περιπτώσεις γράφει λάθος εισφορές!

"Στην περίπτωση που κάποιος εντοπίσει ότι υπάρχει διαφορά στο ποσό καλό είναι να απευθυνθεί στον ΕΦΚΑ" προσθέτει ο κ.Μπούρλος.

Επαγγελματίας που δηλώνει 40.000 ευρώ ετησίως και ανήκε στην τέταρτη κλάση του ΟΑΕΕ κατέβαλε 350 ευρώ εισφορά τον μήνα. Πλέον θα καταβάλλει 817 ευρώ/μήνα ! Αύξηση 57,1%!

Ακόμα δεν έχουν ανέβει στο σύστημα οι εισφορές των επιστημόνων, ενώ ήδη δικηγόροι γιατροί και ΓΣΕΒΕΕ προσέφυγαν στα δικαστήρια 

Tags: