Δουλειά στο γόνατο, εκτιμούν οι ειδικοί της ασφάλισης, τη προχειρότητα στη νομοθέτηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους απασχολούνται ως μισθωτοί και πληρώνονται με μπλοκάκι.

Η προχειρότητα προκύπτει από τη σύνδεση του efka.gov.gr με το taxisnet.

Και εξηγούν πως ενώ ο ΕΦΚΑ, βλέπει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ως ελεύθερους επαγγελματίες ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ,  το taxisnet απ' όπου γίνεται η σύνδεση του efka και τα στοιχεία που διασταυρώνονται τους θεωρεί ως μισθωτούς ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ.

Αυτό το γρίφο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να λύσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται υπό την απειλή να πληρώσουν διπλή εισφορά.

Η μία εισφορά έως τέλος Φεβρουαρίου ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με τα ειδοποιητήρια από χθες να έχουν αναρτηθεί ήδη στο efka.gov.gr

Και η δεύτερη εισφορά (αναλογικά σε ποσοστό εργαζόμενου- εργοδότη) όταν βγει η ερμηνευτική εγκύκλιος μέσω της κράτησης από τον εργοδότη και της απόδοσης στον ΕΦΚΑ δια των ΑΠΔ (Αναλυτικών περιοδικών Δηλώσεων)

Οι ειδικοί της ασφάλισης θεωρούν αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Και επισημαίνουν πως δεν είναι δυνατόν ένα Κράτος να βλέπει έναν συγκεκριμένο πολίτη ως ελεύθερο επαγγελματία ασφαλιστικά (το υπ. Εργασίας) και ως μισθωτό φορολογικά (το υπ.Οικονομικών).