Τις νέες μηνιαίες εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν τους πρώτους δύο μήνες - του μηνός Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου και του μηνός Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου - θα δουν από σήμερα έως και τις 17 Φεβρουαρίου συνολικά 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες στα ειδοποιητήρια τα οποία, σταδιακά, αρχίζει να αναρτά ο ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα του (www.efka.gov.gr) και θα στείλει ταχυδρομικά στις διευθύνσεις των ασφαλισμένων.

Τυχόν απορίες ή διαφωνίες των ασφαλισμένων θα πρέπει να «λυθούν» πριν από τις 28 Φεβρουαρίου είτε τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης 1555 είτε με την προσέλευση στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ (πρώην Ταμεία) καθώς η καθυστέρηση καταβολής θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία οφειλής με επιβάρυνση 8% σε ετήσια βάση, τη μη έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και ενδεχομένως την απώλεια «καλύψεων» (π.χ. υγείας).

«Ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και τον ΑΜΑ έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο», σημειώνουν στελέχη του ΕΦΚΑ που, πάντως, δεν αποκλείουν να υπάρξουν προβλήματα ή να σταλούν ειδοποιητήρια ακόμη και σε ασφαλισμένους που έχουν αποβιώσει.

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Το τελικό ύψος των εισφορών, ωστόσο, θα βεβαιωθεί μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 παρέχοντας τη δυνατότητα συμψηφισμών με τα ποσά τα οποία, στο μεταξύ, θα έχουν καταβληθεί μέσω των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

Tags: