Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 σε μνημονιακούς όρους μπορεί να κλείσει κοντά στο 2%, δηλαδή μιάμιση μονάδα πάνω από τον επίσημο στόχο, δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μεγάλο μέρος από την υπερεκτέλεση των εσόδων του 2016 έχει μόνιμο χαρακτήρα και ως εκ τούτου «θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν από τους θεσμούς για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού του 2018».

Σχετικά με το  αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη, ο κ. Κουτεντάκης υποστηρίζει ότι «η ψήφιση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 αποτελεί μια πολιτικά πρωτόγνωρη απαίτηση που προφανώς υπερβαίνει τα όσα έχουν συμφωνηθεί».

Προσθέτει ωστόσο ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και διαπραγματεύεται μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».  

Για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα -η οποία θα παρουσιαστεί στις αρχές Φεβρουαρίου και αναμένεται να χαρακτηρίζει το χρέος της χώρας ως εξαιρετικά μη βιώσιμο - ο Γ.Γ.  Δημοσιονομικής Πολιτικής στηλιτεύει την αλλαγή στάσης από την πλευρά του Ταμείου, επισημαίνοντας  ότι είναι «αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς τέτοια λογικά άλματα».

Tags: