Μόνο στα δικαστήρια η αμφισβήτηση των τελών κυκλοφορίας

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή

Μόνο στα δικαστήρια η αμφισβήτηση των τελών κυκλοφορίας

Φορολογούμενοι που αμφισβητούν αποφάσεις της εφορίας σχετικές με τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους  θα προσφεύγουν απευθείας στη Δικαιοσύνη, καθώς  δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4174/2013 για την ενδικοφανή προσφυγή, σύμφωνα με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Η ενδικοφανής προσφυγή είναι μία διαδικασία που οφείλει υποχρεωτικά να ακολουθήσει ο φορολογούμενος όταν θελήσει να αμφισβητήσει μία πράξη της φορολογικής αρχής, ρητή ή σιωπηρή, πριν επιλέξει το δρόμο της άσκησης προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Πλέον,  με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ξεκαθαρίζεται πως και σε περιπτώσεις αμφισβήτησης πράξεων της φορολογικής διοίκησης που αφορούν στα τέλη κυκλοφορίας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν.4174/2013 περί της άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής.

Όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση Πιτσιλή τα τέλη κυκλοφορίας αφενός δεν κατονομάζονται ρητώς στο ν.4174/2013, αφετέρου δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και επομένως δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του.

«Κατόπιν των ανωτέρω, οποιεσδήποτε πράξεις εκδίδονται από τη φορολογική διοίκηση σε βάρος φορολογουμένων αναφορικά με τέλη κυκλοφορίας δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 63 Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και επομένως προσβάλλονται απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια», αναφέρει η απόφαση Πιτσιλή.


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top