Κι όμως: Οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν!

Διαβάστε για ποιο λόγο

Κι όμως: Οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν!

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφανίζονται να υποχώρησαν κατά 3,42 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, σε 121,38 δισ. τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2003.

Αντίθετα, τον Νοέμβριο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 170 εκατ. ευρώ, σε 124,8 δισ.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Γιατί;

Από το Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Ελλάδος σταμάτησε να συνυπολογίζει ως καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, τις καταθέσεις 4,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και 2,1 δισ. ευρώ στο ΤΕΚΕ (συνολικά δηλαδή 6,3 δισ.).

Αν λοιπόν στα 121,38 δισ. ευρώ προστεθούν και τα 6,9 δισ. ευρώ όπως γινόταν μέχρι το Νοέμβριο, τότε το υπόλοιπο των καταθέσεων  είναι 127,68 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,9 δισ. ευρώ  περισσότερα από τα 124,68 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Η αλλαγή προέκυψε αφότου η ΕΛΣΤΑΤ διαφοροποίησε την σχετική κατηγοριοποίηση και θεωρεί πλέον τα δύο ταμεία κομμάτια του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα.

Όσον αφορά την αιτία της αύξησης των καταθέσεων,  αυτή δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι μια ξαφνική «άνθιση» της οικονομίας και των εισοδημάτων, αλλά η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους μισθωτούς.   

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top