Στο κόκκινο η αγωνία για τους δανειολήπτες: Εκδικάζονται 50.000 προσφυγές με το Νόμο Κατσέλη

«Καραδοκούν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

50.000 υποθέσεις δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια που είχαν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη παίρνουν φέτος το δρόμο της εκδίκασης. Οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν πως θα διαμορφωθούν οι δόσεις των δανείων τους καθώς ανησυχούν πως πλέον δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε μικρότερα ποσά.

«Είναι ένας χρόνος τώρα που είμαι άνεργη οπότε δυσκολεύομαι να δώσω κάθε μήνα 700 ευρώ που είναι το δάνειό μου»:  39χρονη δανειολήπτρια δηλώνει στο Star ότι είναι αδύνατον πλέον να αποπληρώσει το δάνειο ύψους 120.000 ευρώ που έλαβε για την κύρια κατοικία της πριν την κρίση. Το επίδομα ανεργίας κόπηκε και τώρα ζει με τη βοήθεια του συνταξιούχου πατέρα της και με το φόβο μην δει το σπίτι της στο σφυρί.

«Αυτή ήταν η αγωνία μου η καθημερινή γιατί με παίρνανε και τηλέφωνο οι τράπεζες και ακόμα με παίρνουν και με ενοχλούν,  μην μείνω και εγώ και το παιδί έξω. Μην γίνει πλειστηριασμός και έρθει η τράπεζα, έρθουν τα ξένα funds και βγούμε έξω από το σπίτι» τονίζει.

Περίπου 220.000 με 230.000 δανειολήπτες έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη. Μέχρι τέλος του 2016 είχαν εκδικαστεί περίπου 25.000 αιτήματα και οι αποφάσεις ήταν σχεδόν μοιρασμένες,  καθώς το 45% των αιτημάτων απορρίπτεται από τα δικαστήρια. Οι 50. 000 υποθέσεις που αναμένεται να εκδικαστούν το 2017 αφορούν σε δάνεια τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει στο Star η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, όσοι έχουν τα κριτήρια να υπαχθούν στο νόμο πρέπει  να το κάνουν άμεσα, διότι ως γνωστόν δεν θα υπάρχει πλέον προστασία πρώτης κατοικίας και με δεδομένο ότι ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί,  από τον  Μάρτιο όπως φαίνεται.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και σημειώνουν ότι πέρυσι ρυθμίστηκαν συνολικά δάνεια περίπου 14 δισ. ευρώ. Στα ίδια επίπεδα εκτιμούν ότι θα κινηθούν οι ρυθμίσεις και φέτος.

Όσοι δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές δεν φροντίσουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με καταγγελία του δανείου, έκδοση διαταγής πληρωμής και πλειστηριασμό του ενυπόθηκου ακινήτου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top