Τέσσερα στα δέκα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί γίνονται ξανά κόκκινα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον Γιάννη Στουρνάρα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης φέρνει ξαφνικό θάνατο για χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.   

Μέχρι στιγμής έχει ρυθμιστεί μόνο το 20% των κόκκινων δανείων. Τα τρία στα δέκα είναι στεγαστικά, τα δυο στα δέκα καταναλωτικά και μόλις ένα στα δέκα επιχειρηματικά.

Τo 70% των κόκκινων δανείων δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από ένα έτος και το 48% δεν εξυπηρετείται για περισσότερα από 2 χρόνια.

Το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος έχει πλέον ξεπεράσει τα 240 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πενταπλάσιο των ετήσιων εσόδων του προϋπολογισμού και φτάνει στο 137% του ετήσιου ΑΕΠ.

Στο μεταξύ μέσα στο μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο εκτός ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.  Όμως θα αφορά μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις αποκλείοντας χιλιάδες άλλες για τις οποίες ουσιαστικά οι τράπεζες θα κρίνουν αν πληρούν τα κριτήρια.

 

Tags: