Ρεπορτάζ STAR: ΕΤΣΙ θα χτίζεται το αφορολόγητο! ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ παραδείγματα

Μετρούν οι ΔΕΚΟ αλλά όχι τα ενοίκια και η πληρωμή φόρων με κάρτες

Ακόμη και ο λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφωνίας θα μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα, ενώ εκτός μένουν ενοίκια και πληρωμή φόρων με κάρτες. Στο αναλυτικό ρεπορτάζ του STAR βλέπετε πώς θα χτίζουν το αφορολόγητο μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Βγάλτε την κάρτα από το πορτοφόλι και αρχίστε να την χρησιμοποιείτε, γιατί η εφορία δεν αστειεύεται. Για να έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αφορολόγητο όριο από φέτος, θα πρέπει υποχρεωτικά να ξοδεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα:

Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να ξοδεύουν το 10%.

Από 10.000 έως 30.000 το 15% και

από 30.000 και πάνω το 20%.

Αν ξοδεύει λιγότερα με κάρτα θα του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 θα πρέπει να ξοδέψει φέτος με κάρτα τουλάχιστον το ποσό των 2.500 ευρώ. Αν τελικά όμως ξοδέψει 1.500 ευρώ με κάρτα, τότε για τα 1.000 ευρώ που του λείπουν τα πληρώσει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ

Στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε σήμερα ορίζεται ότι για το χτίσιμο του αφορολόγητου αναγνωρίζονται σχεδόν όλες οι δαπάνες που πληρώνονται με πλαστικό χρήμα.  Έτσι, αναγνωρίζονται τρόφιμα, ποτά, τσιγάρα, ρούχα, παπούτσια, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεφώνου, καύσιμα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, ΚΤΕΛ και αεροπλάνων, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, εστιατόρια, καφέ και ηλεκτρικές συσκευές.

Αντίθετα, για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν αναγνωρίζεται η δαπάνη για ενοίκια, ιατρικά έξοδα και φαρμακεία αφού γι’ αυτά δίνεται απευθείας έκπτωση φόρου, η πληρωμή κάθε είδους φόρων και οι δόσεις δανείων.

Από την υποχρέωση δαπάνης με κάρτα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, οι ανάπηροι άνω του 80% και όσοι κατοικούν σε οικισμούς με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Η δαπάνη με κάρτα θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, αλλά αν ένας σύζυγος ξοδέψει περισσότερα από όσα χρειάζονται με την κάρτα, τότε το πλεόνασμα θα μεταφέρεται στον άλλον σύζυγο.

ΔΕΙΤΕ επίσης: Εκδόθηκε η ΑΠΟΦΑΣΗ για τις αποδείξεις, το χτίσιμο του αφορολόγητου και το πλαστικό χρήμα! Τι περιλαμβάνει

Έτσι θα χτίσετε το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top