Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ρυρωζώνης φέτος και το 2018 διατυπώνει η Moody's σε έκθεσή της με τίτλο: «Προοπτικές για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης: Σταθερές προοπτικές εν μέσω υποτονικής ανάπτυξης και αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου».

Ο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει ότι η Ευρωζώνη ως σύνολο θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2017 και το 2018, αλλά με διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών της.

«Ορισμένες μικρότερες χώρες - όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβακία - είναι πιθανόν να σημειώσουν ισχυρότερη ανάπτυξη, πάνω από 3% και τα δύο έτη. 'Αλλες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σλοβενία θα αναπτυχθούν με χαμηλότερο ρυθμό, αλλά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία - θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμούς αρκετά κάτω από το 2% και τα δύο έτη» αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι προοπτικές μας για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης το 2017 είναι σταθερές συνολικά» δήλωσε η Σάρα Κάρλσον, ανώτερη αντιπρόεδρος του Moody's και εκ των συγγραφέων της έκθεσης, προσθέτοντας: «Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2017-18 θα είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη αναφορικά με το αξιόχρεο και οι δείκτες του χρέους έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται για τις περισσότερες, αλλά όχι όλες, τις χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η αύξηση του πολιτικού κινδύνου και του κινδύνου για τις πολιτικές σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

«Για πολλές, αν όχι για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ο κρατικός ισολογισμός παραμένει σημαντικά πιο αδύναμος από ότι ήταν πριν από την κρίση» εκτιμά η Moody's. 

 

Tags: