Πληρώνουμε ΦΟΡΟΥΣ για να γίνονται ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ - Βαρυγκομάει ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ τομέας

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Για "πλάνη" μιλά το υπουργείο Οικονομίας

Προσλήψεις Δημόσιο

Αυξημένο ωριαίο κόστος, αλλά και προσλήψεις στο Δημόσιο καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα το 2016, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, όπου το μισθολογικό κόστος μειώνεται κυρίως λόγω των αθρόων απολύσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας το ωριαίο κόστος εργασίας στο Δημόσιο, το τρίτο τρίμηνο του 2016 αυξήθηκε κατά 4,5%, ενώ το αντίστοιχο κόστος στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 3,1%. 

Υπενθυμίζουμε ότι στο κόστος εργασίας υπολογίζεται το μισθολογικό κόστος, δηλαδή οι μισθοί και τα μπόνους, καθώς και το μη μισθολογικό κόστος που αφορά στις εισφορές των εργοδοτών.

Ανοδική πορεία στο συνολικό ωριαίο κόστος εργασίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) καταγράφεται από την Eurostat και όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.  

Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, μιλώντας στην "Καθημερινή", αποδίδουν την αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας στο Δημόσιο, στην... αύξηση των προσλήψεων που καταγράφεται.

Συνεκτιμώμενων των συνταξιοδοτήσεων, το 2016 το ελληνικό Δημόσιο αυξήθηκε κατά 6.803 άτομα!

Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας νοσεί! Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Νοέμβριο μειώθηκε κατά 37.667 άτομα! Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον ιδιωτικό τομέα, τον Νοέμβριο του 2016 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 157.385, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052! Από τις αποχωρήσεις, οι 66.978 ήταν οικειοθελείς και οι 128.074 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή από λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Συνολικά, πάντως, το 2016 στην Ελλάδα το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 125.128 θέσεις εργασίας. Με απλά λόγια οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις. Αναλυτικότερα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 1.987.838 και οι αποχωρήσεις σε 1.862.710. Από τις αποχωρήσεις οι 1.059.001 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 803.709 ήταν οικειοθελείς.

Για «πλάνη» κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομίας  - Όλη η απάντηση

"Πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρουν πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα το 2016 το ωριαίο κόστος εργασίας (4,5%) αλλά και οι προσλήψεις στο Δημόσιο αυξήθηκαν, εν αντιθέσει  με τον  ιδιωτικό τομέα όπου  το ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε (-3,1%) κυρίως λόγω των αθρόων απολύσεων.

Πρόκειται περί πλάνης, αφού τα προαναφερθέντα στοιχεία είναι μεν σωστά, όμως πουθενά η Eurostat δεν μιλά για δημόσιο τομέα και πολύ περισσότερο για αύξηση προσλήψεων.

Συγκεκριμένα, η Eurostat μιλά για επιχειρηματική οικονομία (-3,1%) και κυρίως μη επιχειρηματική οικονομία (4,5%) τα οποία αυθαίρετα τα εγχώρια ΜΜΕ ταύτισαν με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντίστοιχα. Σύμφωνα, όμως, με την αναθεωρημένη κωδικοποίηση NACE 2, η Eurostat στην μη επιχειρηματική οικονομία, ναι μεν περιλαμβάνει την δημόσια διοίκηση-άμυνα και κοινωνική ασφάλιση, αλλά περιλαμβάνει επίσης τις υπηρεσίες παιδείας, υγείας, ψυχαγωγίας, καθώς και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες στις οποίες η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Συνεπώς, η μη επιχειρηματική οικονομία δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά δημόσιος τομέας αλλά ένας συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δεν επιτρέπει παραπλανητικά συμπεράσματα περί αθρόων προσλήψεων στο Δημόσιο ή δημοσιονομικής εκτροπής. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αθρόες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αφού μεταξύ δ’ τριμήνου 2015 και γ’ τριμήνου 2016 δημιουργήθηκαν 95.000 καθαρές θέσεις εργασίας στην οικονομία (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ στο α’ ενδεκάμηνο 2016 δημιουργήθηκαν 125.128 θέσεις μισθωτής απασχόλησης (ΕΡΓΑΝΗ).

Τέλος, το γεγονός ότι το ωριαίο κόστος εργασίας της μη επιχειρηματικής οικονομίας αυξάνει σε μία σειρά χώρες-μέλη της ΕΕ και μάλιστα περισσότερο απ’ ότι στην Ελλάδα (7,1% στην Πορτογαλία, 8% στην Σλοβενία, 7,8% στην Ουγγαρία, 5,9% στην Σλοβακία κοκ.) μαρτυρεί ότι δεν αφορά τον δημόσιο τομέα αλλά και ένα πολύ ευρύτερο κομμάτι της ιδιωτικής οικονομίας".

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top