Το Βερολίνο επιμένει στον τερματισμό του QE

Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Τζενς Σπαν.

Το Βερολίνο επιμένει στον τερματισμό του QE

Στη «συνετή έναρξη» της διαδικασίας τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιμένει το Βερολίνο, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τζενς Σπαν.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική έχει πολυάριθμες παράπλευρες επιπτώσεις και η συνετή έναρξη του τερματισμού της είναι επιθυμητή» ανέφερε, ενδεικτικά, ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος είναι στενός σύμβουλος τόσο της Μέρκελ, όσο και του Σόιμπλε.

Παρ’ όλα αυτά παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη απέχει ακόμη από τον στόχο της ΕΚΤ (2%), ενώ χαρακτήρισε ως «αναμενόμενη» την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή.

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανήλθε στο 1,7% - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Οι συντηρητικοί βουλευτές της Bundestag, όπως και η κεντρική τράπεζα της χώρας, έχουν επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό τους για την υπερχαλαρή πολιτική της ΕΚΤ, η οποία - κατά τους ίδιους - πλήττει την κερδοφορία των τραπεζών.

Τον Δεκέμβριο, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά εννέα μήνες, έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top