ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Αν θέλετε να γλιτώσετε ΦΟΡΟΥΣ, βγείτε στα… μπαράκια λέει το υπουργείο Οικονομικών!

Άχρηστες οι δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο - Τι λέει η ανακοίνωση Τσακαλώτου

Για γέλια και για κλάματα είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, το χτίσιμο του αφορολόγητου και το πλαστικό χρήμα!

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος οι Έλληνες φορολογούμενοι ψάχνονται και αναρωτιούνται... αν πρέπει ή όχι να κρατούν χάρτινές αποδείξεις σε σακούλες και τα αλουμινόχαρτα και τι θα γίνει με τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα!

Μετά από διάφορα σενάρια, φήμες και δημοσιεύματα ο κύριος Τσακαλώτος και οι συνεργάτες του δίνουν απαντήσεις και διευκρινίσεις που μάλλον δεν θα αρέσουν στον κόσμο!

Τι μας λένε;

Ότι για να κατοχυρώσει κάποιος φορολογούμενος αφορολόγητο και να μην τσεκουρωθεί με χαράτσι, θα πρέπει να καλύψει πολλές δαπάνες με πλαστικό χρήμα, στις οποίες όμως δεν θα περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν στα ενοίκια και στους λογαριασμούς ρεύματος, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αλλά και της συνδρομητικής τηλεόρασης! Οι μόνες αποδείξεις δηλαδή που θα μετράνε για να αποφύγουμε τον extra φόρο, θα είναι αυτές που σχετίζονται με….  σούπερ μάρκετ, γιατρούς, υδραυλικούς μηχανικούς... φαγητό, ποτό, ένδυση, υπόδηση, αναψυχή και ταξιδάκια.

Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε καλά, τα περισσότερα λεφτά που δαπανούν στις μέρες μας τα νοικοκυριά είναι σε φως, νερό, τηλέφωνο, και όχι στα μπαράκια και τα ρουχάκια! Άρα ακόμη ένας αγώνας ξεκινά για τον φορολογούμενο, προκειμένου να αποδείξει στον Τσακαλώτο, ότι δεν είναι ελέφαντας, αφού και βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν συρρικνωθεί πολύ τα χρόνια της κρίσης!

Ας δούμε όμως την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σχετικά με τα δημοσιεύματα Τύπου για τις δαπάνες που θα υπολογίζονται στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016.

Επισημαίνεται ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου. Γι’ αυτό το λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.

Η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών κινείται στην λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών. Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου. Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Τα ζητήματα αυτά θα διευκρινιστούν οριστικά με την υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουμε

-για εισόδημα από 0 μέχρι 10.000 ευρώ ετησίως χρειάζεται το 10%
-για το τμήμα εισοδήματος  από 10.001 μέχρι 30.000 ευρώ ετησίως χρειάζεται το 15%
-για το τμήμα από 30.001 και πάνω ετησίως χρειάζεται το 20%

Έτσι για εισόδημα 10.000 οι αποδείξεις πρέπει να είναι 1.000 ευρώ, για εισόδημα 15.000 πρέπει να είναι 1.750 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να είναι 2.500, για εισόδημα 30.000 πρέπει να είναι 4.000 ευρώ κτλ.

Όμως, στη περίπτωση που δεν καλύπτεται το απαιτούμενο όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα με το πραγματικό, στη διαφορά τους θα υπολογίζεται φορολογικός συντελεστής 22%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Δηλαδή στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ, αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να πάρει το αφορολόγητο τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%, δηλαδή 220 ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top