Αλαλούμ για το νέο σύστημα εισφορών από το υπουργείο Εργασίας

Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν, οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι καθυστερούν

Αλαλούμ επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας για το νέο σύστημα εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Παρά το ότι το σύστημα θεωρητικά έχει τεθεί σε ισχύ, το υπουργείο καθυστερεί αδικαιολόγητα να εκδώσει τις εφαρμοστικές εγκυκλίους.

Διπλές εισφορές θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι δικηγόροι,  και για το 2016 εξαιτίας του παλιού συστήματος, αλλά και τις νέες εισφορές που θα τρέχουν κάθε μήνα του 2017!

«Πρακτικά σημαίνει ότι μας καταστρέφει οικονομικά. Θα οδηγηθούν σε έξοδο πάρα πολλοί δικηγόροι. Ο ιδιωτικός τομέας είναι στο στόχαστρο, νομοθετούνται μέτρα τιμωρητικά για να στηριχθεί ο δημόσιος τομέας»   δηλώνει η δικηγόρος  Αντριάννα Ζαχαρίου .

«Δεν είναι μόνο οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που αγγίζουν το 33,95% του φορολογητέου εισοδήματός μας, πρέπει να υπολογιστούν σε αυτά 100% προκαταβολή φόρου, 29% φορολόγηση εισοδήματος, έχουμε τέλος επιτηδεύματος… Απορροφούμε ήδη έναν ΦΠΑ 24% για να κρατήσουμε χαμηλές τις αμοιβές γιατί και οι πελάτες μας είναι και εκείνοι κατεστραμμένοι οικονομικά»  προσθέτει η κ. Ζαχαρίου.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλο το 2016 οι δικηγόροι βρίσκονταν σε αποχή και είχαν μηδενικά εισοδήματα.

Μεγάλοι χαμένοι όμως είναι τα μπλοκάκια για τους οποίους η εγκύκλιος θα βγει μέσα στην εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν διπλή εισφορά και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς να έχουν διπλή παροχή

«Κάποιος θα πει "δεν με συμφέρει να έχω το μπλοκάκι πια και κλείνω το μπλοκάκι" και το κράτος θα χάσει και φορολογικά έσοδα και θα χάσει και εισφορές» δηλώνει ο  Παναγιώτης Χαραμής,  Λογιστής- Φοροτεχνικός

Το υπουργείο ισχυρίζεται πως το κόστος της εισφοράς για τα μπλοκάκια θα μοιραστεί ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, αλλά  ο κ. Χαραμής επισημαίνει:  «Το θέμα είναι αν ο εργοδότης θα δεχτεί να πληρώνει αυτό το 13,33%. Πάρα πολλοί εργοδότες θα βρεθούν σε διένεξη με τον υπάλληλο και θα πει ότι εγώ δε βγαίνω να πληρώσω αυτό το 13,33% ή θα το κόψω από εσένα ή θα σταματήσουμε την συνεργασία».

Μεγάλη αδικία είναι πως δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό καταβολής εισφοράς ώστε κάποιος να είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Έτσι είτε κάποιος καταβάλλει ολόκληρο το ποσό εισφοράς είτε 1 ευρώ θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο υφυπουργός Εργασίας επανέλαβε σήμερα ότι όσοι μισθωτοί έχουν και μπλοκάκι με μηδενικό εισόδημα δεν  θα πληρώσουν την ελάχιστη εισφορά 157 ευρώ τον μήνα. Η εγκύκλιος όμως ακόμα…  αναζητείται! 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top