Αυξήσεις τιμών ή απολύσεις το δίλημμα μετά τις αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσεις

Τι δηλώνουν καταστηματάρχες και έμποροι στην κάμερα του Star

Αυξήσεις τιμών ή απολύσεις για να σωθεί η επιχείρηση; Στο δίλημμα αυτό βρίσκονται πλέον χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μετά τις νέες επιβαρύνσεις από την αύξηση της φορολογίας. Κάποιοι προχώρησαν σε ανατιμήσεις που ξεπερνούν τα 20 λεπτά  το φλιτζάνι στον καφέ για να μην διώξουν κόσμο, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Όπως δηλώνει ιδιοκτήτης καφέ στην κάμερα του Star, αύξησε από χθες την τιμή κατά 20 λεπτά το φλιτζάνι, σε  κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο. «Τι να κάνω; Δεν αντέχω!  Θέλετε να κλείσω με 5 άτομα, μαζί με τους ντελίβερι που απασχολώ;» δηλώνει. 

Αυτή είναι η μια λύση: Αύξηση τιμών για να μην μπει λουκέτο. Υπάρχει και η άλλη. Μείωση των λειτουργικών εξόδων με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

«Η λύση είναι ή αυξάνω τις τιμές οπότε δεν παταει κόσμος η απολύω προσωπικό. Μειώνω τα λειτουργικά έξοδα για να μην κλείσω. Θα δούμε. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν λίγο να βγουν στη σύνταξη. Θα δούμε τι θα γίνει».

Μπαράζ ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Ο νόμος της αγοράς:  Αύξηση στα μεταφορικά, επιβάρυνση στις τιμές,  στα φρούτα, στα λαχανικά, παντού...

«Από την επομένη εβδομάδα με τις νέες ανατιμήσεις θα κοιτάξουμε όσο μπορούμε να είναι λογικές αλλά καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης» δηλώνει  έμπορος τροφίμων.

Κάποιοι άλλοι θα κοιτάξουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η ανησυχία όμως στο προσωπικό είναι μεγάλη. «Παιδιά, ας μην κρυβόμαστε. Εάν  δεν αυξήσει τις τιμές θα κλείσει, εκτός αν περικόψει τα έξοδα του ο ιδιοκτήτης με ό,τι συνεπάγεται αυτό» δηλώνει υπάλληλος κρεοπωλείου. 

Ένας ιδιοκτήτης καφετέριας λέει στην κάμερα το πρόβλημα του και τη λύση που βρήκε:

«Μια αύξηση 15 λεπτών γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να περικόψω τους μισθούς τριών εργαζομένων».

100 εκ. ευρώ χαθήκανε πάντως από την αγορά μέσα σε ένα χρόνο.

«Απελπιστική η κατάσταση στις γιορτές, έρχεται τώρα και η αύξηση στις τιμές και στους φόρους» δηλώνει ιδιοκτήτης καταστήματος δώρων, στην κάμερα του Star.   

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top