Σε απόγνωση το 2017 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αμείβονται με μπλοκάκι

Τα μυστικά του νέου ασφαλιστικού χάρτη

Σε απόγνωση βρίσκονται επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αμείβονται με μπλοκάκι,  αφού από την πρωτοχρονιά οι ασφαλιστικές τους εισφορές αρχίζουν να μετρούν με το νέο σύστημα. Η επιβάρυνση μαζί με τον φόρο αγγίζει μέχρι και το 80% του εισοδήματος!  

Το ρεπορτάζ της Κατερίνας Παναγοπούλου για το δελτίο ειδήσεων του Star, παρουσίασε τα μυστικά του νέου ασφαλιστικού χάρτη.  

 «Αν για κάποιον ο οποίος έχει μία δουλειά η επιβάρυνση με τις εισφορές τον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο στο να είναι βιώσιμος,  φανταστείτε για έναν άνεργο πόσο του εκμηδενίζει τις προοπτικές να ανοίξει μία δουλειά» δήλωσε στο Star o ασφαλιστικός σύμβουλος Γιάννης Μανώλης.  

Ο ίδιος  προσθέτει:

« Έχουμε πλέον φόρο 29% από το πρώτο ευρώ, έχουμε την εισφορά αυτή που είναι περίπου το 25%  του εισοδήματος, υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, υπάρχει το κόστος ανανέωσης ή εγγραφής στο επιμελητήριο… Αν τα δούμε αθροιστικά όλα αυτά,  ένας άνθρωπος που βγάζει 10.000 ή 15.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του πρέπει να το δίνει στο κράτος».

Συγκεκριμένα, εφεξής οι επαγγελματίες θα πληρώνουν: 20% για κύρια σύνταξη, 6,95% για κλάδο υγείας, 7% όσοι έχουν και επικουρικό συν 4% όσοι έχουν εφάπαξ.

Στα 158 ευρώ το μήνα ορίζεται η χαμηλότερη δυνατή μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, ακόμα και αν το εισόδημα είναι μηδενικό!

Η βάση πάνω στην οποία θα υπολογίζονται αυτά τα ποσοστά είναι το τελευταίο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα χρησιμοποιηθεί το εισόδημα του 2015 και όταν εκκαθαριστεί, το εισόδημα του 2016. Δηλαδή,  αν έναε επαγγελματίας έχει σήμερα μηδενικό εισόδημα, θα πληρώνει εισφορές με βάση το προπέρσινο έτος που μπορεί να είχε υψηλά εισοδήματα. 

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper κάνει λόγο για...  «προσπάθεια τρομοκράτησης των ασφαλισμένων», σχετικά με τις αναφορές στις νέες ασφαλιστικές εισφορές.   

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top