Μπόνους στις πρόωρες συντάξεις: Καταργήθηκε… εν κρυπτώ το πέναλτι 10%!

Μονομερής και με εγκύκλιο η κατάργηση που σημαίνει ότι… μπορεί ανά πάσα στιγμή να επανέλθει

Μπόνους στις πρόωρες συντάξεις: Καταργήθηκε… εν κρυπτώ το πέναλτι 10%!

Κρυφό πριμ στις μειωμένες συντάξεις δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Το πέναλτι 10% στις πρόωρες συντάξεις καταργήθηκε εν κρυπτώ και με εγκύκλιο, κάτι που όμως κρύβει και βόμβες γιατί η διάταξη δεν καταργήθηκε από το νόμο 4336/2015 και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει και να ισχύσει αναδρομικά!

Και αυτό γιατί η κατάργηση της έξτρα μείωσης κατά 10% έγινε μονομερώς (χωρίς να ρωτηθεί η τρόικα) στην εγκύκλιο για την εθνική σύνταξη.

«Στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή σε όριο ηλικίας μικρότερο από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο για πλήρη σύνταξη, το ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Σε καμία περίπτωση το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης δεν υπερβαίνει το ποσοστό μείωσης που αντιστοιχεί σε πέντε έτη ηλικίας (60 μήνες), ενώ δεν επιβάλλεται το επιπλέον ποσοστό μείωσης ύψους 10% που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Ε.3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 και το άρθρο 2 της αριθ. Φ11321/οικ.47523/1570/23-10-2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2311, Β’)» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπολογισμός

Έτσι, όσοι βγήκαν ή βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη μετά τις 13/5/2016 που ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, η μείωση που θα έχουν στη σύνταξη θα είναι μόνον το παλιό 6% για κάθε έτος της ηλικίας τους που υπολείπεται από το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης και το μέγιστο ποσοστό της μείωσης αυτής θα είναι 30%, δηλαδή θα επιβάλλεται ως τα 5 έτη, ακόμη και αν η ηλικία που παίρνει μειωμένη σύνταξη ένας ασφαλισμένος υπολείπεται πάνω από 5 χρόνια από το όριο της ηλικίας που θα έπαιρνε πλήρη σύνταξη.

Η μείωση 6% δεν θα επιβάλλεται στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης, αλλά στο ποσό της εθνικής σύνταξης. Στο ίδιο ποσό (εθνική σύνταξη) θα έμπαινε και το έξτρα πέναλτι 10% που προβλέπει ο νόμος 4336 και η μετέπειτα υπουργική απόφαση που υπέγραψαν στις 23/10/2015 ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top