Αλλάζουν τα ποσά και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων- ΔΕΙΤΕ τι θα ισχύει

Η τελική σύνταξη είναι το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης

Από τις 13 Μαΐου περιμέναμε τις εγκυκλίους για τις συντάξεις που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας… σήμερα αναμένεται να εκδοθούν.

Σύμφωνα με αυτές, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού στις νέες συντάξεις γήρατος και χηρείας για όσους υπέβαλαν αίτηση από τις 13/5/2016 και μετά. Η τελική σύνταξη είναι το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

 Εθνική σύνταξη

-θα είναι 345€ με 15 χρόνια ασφάλισης και 384 με 20 χρόνια ασφάλισης

- μειώνεται κατά 6% για κάθε έτος που κάποιος αποχωρεί πρόωρα

Το νέο στοιχείο είναι ότι η εθνική σύνταξη θα υπολογίζεται με έτη, μήνες και ημέρες για όσους δεν συμπληρώνουν τα 20 έτη ασφάλισης.

Ανταποδοτική σύνταξη

Η ανταποδοτική σύνταξη, πάλι, βγαίνει με συντελεστές επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντελεστές αναπλήρωσης είναι από 11,55% με 15 έτη ασφάλισης και αυξάνονται έως 46,80%  με 40 έτη ασφάλισης.

Προσωπική διαφορά

Αν ο νέος τρόπος υπολογισμού δίνει σύνταξη μικρότερη κατά 20% και πάνω, συγκριτικά με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, τότε η σύνταξη θα είναι μειωμένη μόνο κατά 10% για το 2017.

Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών

Παρόλο που αρχικά ακουγόταν ότι θα είναι  ο μέσος όρος όλου του εργασιακού βίου, μάλλον η κυβέρνηση κατάλαβε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, γι’ αυτό και θα υπολογίσει το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι το έτος που βγήκε κάποιος σε σύνταξη.

Βέβαια, επειδή υπολογίζονται τα τελευταία χρόνια του εργασιακού βίου… κατά τα οποία οι αμοιβές ήταν σαφώς χαμηλότερες από τα προηγούμενα έτη, σίγουρα οι συντάξεις θα είναι χαμηλές.

Συντάξεις χηρείας

Για ηλικίες (επιζώντων συζύγων) άνω των 55 ετών, η σύνταξη του θανόντος που θα λαμβάνουν είναι το 50% της σύνταξης (μέχρι τώρα έπαιρνε το 75% της σύνταξης). Εάν μετά από 3 χρόνια ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, θα παίρνει το 25% της σύνταξης.

ΔΕΙΤΕ επίσης: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΔΩΡΟ! Βγείτε στη σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών χρόνων

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top